Sint Maarten - Caribische mix van Nederland en Frankrijk

Beschermd & Onderzoek

Naast archeologisch onderzoek wordt op Sint Maarten vooral onderzoek gedaan naar een verwoestend natuurfenomeen: orkanen.

Archeologisch onderzoek

In 1987 werd op de plek waar ooit het beroemde Fort Amsterdam stond een groot archeologisch onderzoek uitgevoerd. De expeditie stond onder leiding van Jan Baart, een Amsterdamse archeoloog. Zij verbleven hier drie maanden en vonden onder meer een skelet van een Spaanse officier die overleed tijdens de oorlog met de Nederlanders in 1644. Ook vonden ze meerdere voorwerpen uit het Nederlands, Spaans en Engels verleden op het eiland. Zoals knopen van kleding.

Orkanen

Een zeilboot in de wateren van Sint-Maarten.
Corno van den Berg

Op Sint Maarten hebben de inwoners door de eeuwen heen leren leven met de verwoestende kracht van orkanen. Al kun je je nooit helemaal voorbereiden op deze oerkrachten. Een groot deel van het eiland, voornamelijk in het oosten, werd in 1995 zo goed als vernield door orkaan Luis. Restanten, zoals verwoeste huizen, zijn nu nog op diverse plekken te zien.

In 2008 raasde orkaan Omar over het eiland, ook hij richtte veel materiële schade aan. Op het eiland worden meer en meer huizen en gebouwen 'hurricaneproof' gebouwd. Terwijl bijvoorbeeld luxe jachten eenvoudig uit het water kunnen worden getild in diverse havens.

Man of War Shoal Marine Park

De meeste koraalriffen staan zwaar onder druk, zeker deze die niet beschermd zijn. Mede daarom heeft Sint Maarten sinds 30 december 2010 het Man of War Shoal Marine Park. Het is het eerste nationale marinepark van het eiland. Eerdere pogingen om een marien park op te richten in de wateren rond St. Maarten, stuitten op de enorme complexiteit vanwege het belang voor de visserij en scheepvaart van dit gebied. Het park ligt in een gebied dat bekend staat als het Grote Proselyte Rif Complex. De naam herinnert aan kanonfregat de HSM Proselyte, die in 1801 vastliep op de steile klippen van de Man of War Shoal. Potten, tonnen, kanonnen, ankers en kanonskogels liggen hier nog op de bodem en zijn intussen verworden tot archeologische kunstschatten.

Het rif bestaat uit koraal- en zeegrasbedden en bevat de belangrijkste onderwater habitat van het eiland. Hier leven gezonde populaties walvissen, dolfijnen, haaien, zeeschildpadden en ontelbare soorten vissen. Een plek waar de karestschildpad, soepschildpad en lederschildpad broeden. En waar heel af en toe een walvishaai te zien is.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Sint Maarten - Caribische mix van Nederland en Frankrijk

Sint Maarten - Caribische mix van Nederland en Frankrijk

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Verken het warme water van Sint Maarten: zwemmend, snorkelend, kajakkend of duikend. Hang aan een touw in de weelderige bossen en eet verse vis.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.