Central Balkan NP - Onbekende, ongerepte wildernis

Achtergronden

Het Central Balkan Nationaal Park omvat bergen, eeuwenoude beukenbossen en talloze watervallen. De mens heeft een haat-liefdeverhouding met dit ruige gebied.

De Balkan heeft iets magisch, maar vooral ook iets onbekends. Deze 600 kilometer lange bergketen biedt nog een ongerepte wildernis. Het Central Balkan Nationaal Park in Bulgarije omvat bergen, eeuwenoude beukenbossen en talloze watervallen. Met beren, wolven, alle Europese gieren en keizerarenden als vaste bewoners.

'Heldere ochtendzon', dat is de oorspronkelijke betekenis van het woord Balkan. Het is meer een wens van de lokale bevolking dan een kenmerk van het park: het is hier opvallend vaak mistig. Wat de bossen en de rotsformaties een mystiek karakter geeft.

De lokale bevolking heeft al eeuwenlang een haat-liefdeverhouding met het park.

Het klimaat hoort bij deze wildernis, die de rijkdom van Oost-Europa laat zien. Het park deelt Bulgarije in tweeën, van west naar oost. Hier lijken de dorpjes nog regelrecht uit de Middeleeuwen te stammen. Dit is woest en onherbergzaam Europa.

Het park is 71.669 hectare groot. Oftewel ruim 700 vierkante kilometer berglandschap met oude beukenbossen, watervallen en steile rotspartijen. Maar het biedt ook talloze bergweiden, waar in het voorjaar veel bloemen en kruiden bloeien. Het is een relatief jong park. Het kreeg pas in 1991 de status van nationaal park; diverse kenmerkende onderdelen van het park werden al veel eerder beschermd.

De ruige zuidkant van de Botev wordt Dzhendema Reserve genoemd.
Evgeni Karalamov
De lokale bevolking heeft al eeuwenlang een haat-liefdeverhouding met het park. De wilde dieren en het klimaat zorgde ervoor dat het gebied lange tijd onherbergzaam was. Maar het zorgde ook voor een ideale omgeving voor bijvoorbeeld rozenkwekerijen, die zelfs de eerste verfijnde Franse parfumliefhebbers trok.

Inmiddels zijn het vooral natuurliefhebbers die naar dit ruige gebied afreizen. Bijzondere bomen zijn de Balkan-den en jeneverbes. De myrtifolium-rhododendron is de meest opvallende struik, ook al doet de opvallend laag blijvende zevenboom (familie van de jeneverbes) eigenlijk niet voor hem onder. Gele gentiaan, steelloze gentiaan en edelweiss zijn bedreigde bloemsoorten. Wetenschappers hebben meer dan 166 medicinale planten gevonden in het park.

In totaal zijn in dit deel van Bulgarije 2.387 soorten dieren geteld, waarvan 224 soorten grotere dieren. Zeven daarvan zijn vissen, tien amfibieën en vijftien reptielen. Van de dertig soorten vleermuizen die Europa rijk is zijn er achttien in dit park gezien. Het park heeft een rijk vogelleven; zo'n 123 soorten. Vogelaars zoeken vooral de roofvogels. Met deze rijkdom is de kans op een ontmoeting met het dierenleven van Europa altijd aanwezig.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Central Balkan NP: een Droomplek.

Het Central Balkan National Park in Bulgarije is één van de beste natuurgebieden van Europa. Met bergvalleien, watervallen en bijzondere schaapshonden. Een van de hoogtepunten in deze immense wildernis is om in de Balkan te wandelen of te fietsen.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De wolf en bruine beer leven in het nationale park van Central Balkan.
  2. In Central Balkan komen lammergier, vale gier, aasgier en monniksgier voor.
  3. De Botev is 2.376 meter hoog en de hoogste piek in het gebied.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Central Balkan NP - Onbekende, ongerepte wildernis

Central Balkan NP - Onbekende, ongerepte wildernis

Ontdek de 13 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel naar het Paradijs. Zoek wilde dieren als beer en wolf. Overnacht in een berghut. En ontdek het festival van de Roos.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.