Central Balkan NP - Onbekende, ongerepte wildernis

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de manier waarop het gebied wordt beschermd. En hoe de bevolking hun vee beschermt tegen de wolven.

Gieren

Een vale gier vliegt op.
Corno van den Berg

In het Central Balkan Nationaal Park loopt een project om diverse soorten gieren opnieuw uit te zetten. In het park komen alle Europese soorten voor: lammergier, vale gier, aasgier en monniksgier. De afgelopen jaren hebben deze vogels het moeilijk gehad door overbejaging, maar ook omdat hun prooidieren steeds vaker werden opgeruimd. Inmiddels wordt anders over deze dieren gedacht en krijgen ze een betere bescherming. Ook wordt de lokale bevolking uitgelegd dat deze 'schoonmakers' juist nuttig in plaats van schadelijk zijn.

PAN Parks

Natuurbescherming in Bulgarije staat nog in de kinderschoenen. Eén van de grote problemen vormen de illegale jachtpartijen binnen in het park. Het Wereld Natuur Fonds heeft in overleg met de overheid van Bulgarije in 2003 het management van dit park op zich genomen. Het heeft nu de naam PAN Park meegekregen. Dit staat voor een managementstandaard, dat inmiddels voor meerdere parken in Europa geldt. Het doel is om de gebieden met de lokale bevolking het park duurzaam te beheren.

Karakachan-herdershonden

Een Karakachan kijkt naar de camera.
aneye4apicture

De Bulgaren hebben in deze regio een bijzondere manier gevonden om hun vee tegen de wolven te beschermen. Ze fokken Karakachan-herdershonden, die de kuddes van schapen en ander vee moeten beschermen tegen aanvallen van de roofdieren. Het is een oude, maar officieel erkende hondensoort.

Door de herintroductie van deze hond vallen er (bijna) geen slachtoffers meer onder de schapen van de bewoners. Waardoor boeren de wolven niet meer hoeven te vergiftigen of neer te schieten. Het gevolg is dat de wolvenpopulatie in dit gebied redelijk stabiel is.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Central Balkan NP: een Droomplek.

Het Central Balkan National Park in Bulgarije is één van de beste natuurgebieden van Europa. Met bergvalleien, watervallen en bijzondere schaapshonden. Een van de hoogtepunten in deze immense wildernis is om in de Balkan te wandelen of te fietsen.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De wolf en bruine beer leven in het nationale park van Central Balkan.
  2. In Central Balkan komen lammergier, vale gier, aasgier en monniksgier voor.
  3. De Botev is 2.376 meter hoog en de hoogste piek in het gebied.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Central Balkan NP - Onbekende, ongerepte wildernis

Central Balkan NP - Onbekende, ongerepte wildernis

Ontdek de 13 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel naar het Paradijs. Zoek wilde dieren als beer en wolf. Overnacht in een berghut. En ontdek het festival van de Roos.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.