Groenland - Land van ijs, Inuit en talloze dieren

Achtergronden

Groenland staat voor ijs, kou, wilde dieren en rust. Ooit gaf de beroemde Viking Erik de Rode het eiland de opvallende naam. Maar toen was alles anders.

Groenland roept beelden op van ruige wildernis. De immense ijskap en de weinig bijpassende naam staan voor kou, ongereptheid en rust. Toch slaat de naam niet helemaal de plank mis. Zeker niet in de zomer. Een decor vol opvallende dieren als muskusos, ijsbeer en Groenlandse walvis. En de Inuit, mensen die al sinds jaar en dag hier in alle rust wonen.

De dorpjes in de immense fjorden lijken speelgoedhuizen. Muren van ijs storten in zee, de vloedgolf verstoort het rimpelloze water. In de verte liggen zeehonden op het ijs uit te rusten, terwijl net nog een walvis op zijn gemak langszij kwam. De kapitein van de half vergane boot is een Inuit, die hier is opgegroeid. Hij kent de koude lange winters, heeft al eens gevochten met een ijsbeer en geniet nog elke dag van 'zijn' wereld. Dit is Groenland, een levende ansichtkaart die elke minuut en om elke hoek verandert.

Archeologen hebben hier overblijfselen van wijnteelt gevonden.

De cijfers zijn bijna niet van deze wereld. Groenland is het grootste eiland ter wereld. Volgens geleerden is de ijskap op het eiland al zo’n 3 miljoen jaar geleden gevormd. En sindsdien gegroeid, gesmolten en weer gegroeid. Op sommige plekken is deze ijslaag 3,2 kilometer dik. Zo’n 85 procent van het land is (nog) bedekt door het 'eeuwige ijs', zoals de ijsmassa wordt genoemd. Het is een 'levend' iets, want aan de randen wordt het ijs per dag meer dan tien meter weg gedrukt. Om in de oceaan te eindigen als ijsschots. Ook het nationaal park in het noordoosten breekt records. Het is met 972.000 km2 verreweg het grootste beschermde natuurgebied ter wereld.

Groenland behoort tot Denemarken, maar heeft sinds 1975 een status aparte. Het maakt dan ook geen deel uit van de Europese Unie. Wat logisch is als je naar de wereldkaart kijkt. Groenland hoort geologisch bij het Canadese schild, dat het gehele noorden van Canada bedekt. Dit deel van de wereld behoort tot het oudste dat we kennen, met rotsen die meer dan 4 miljard jaar oud zijn …

De kust van Oost-Groenland in de zomer.
Corno van den Berg
Zowel de oostelijke als de westelijke kant van Groenland zijn te bezoeken. Het landschap rondom de ijsmassa in het centrale deel bestaat uit bergen, fjorden en toendra. Bomen kunnen hier door het extreme klimaat niet meer groeien. Je ziet hooguit wat struiken die zich hebben aangepast.
Daarom is het ook niet zo gek dat de beroemde Viking Erik de Rode dit eiland de naam Groenland gaf. Of eigenlijk 'Grænland', terwijl op andere landkaarten ook 'Gruntland' staat. Zeker is dat in het voorjaar en de zomer het zuidelijke deel van Groenland ook daadwerkelijk groen is. Overigens was het klimaat toen de Vikingen hier kwamen anders dan nu. Archeologen hebben hier overblijfselen van wijnteelt gevonden …

Groenland staat ook bekend als plek waar het noorderlicht zeer goed te zien is. Met name in de periode van november tot eind april, maar het kan ook bijvoorbeeld in oktober. Het noorderlicht (dat ook wel poollicht of aurora borealis wordt genoemd) wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden geladen deeltjes. Deze komen voort uit explosies van de zon en deze verdwijnen in het immense heelal. Om de aarde zit een groot magnetisch veld, dat de geladen deeltjes afbuigt. Deze komen in de buurt van de noordpool (en zuidpool) met een grote snelheid de atmosfeer binnen.

De van de zon afkomstige deeltjes zitten nog vol energie, die bij aanraking met zuurstof- en stikstofatomen voor botsingen zorgen in onze atmosfeer. En dat veroorzaakt wat wel de grootste lichtshow ter wereld wordt genoemd. De kleur van het licht is afhankelijk van de botsing. Als de deeltjes botsen op zuurstof bij lage atmosferische druk is de kleur geelgroen, bij zuurstof en zeer lage druk is de kleur rood, terwijl bij een botsing op stikstof de blauwe kleur aan de hemel verschijnt.

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Groenland - Land van ijs, Inuit en talloze dieren

Groenland - Land van ijs, Inuit en talloze dieren

Ontdek de 20 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Voel je klein bij ijsbergen. Speur naar walvissen, zeehonden en ijsberen. Sta op het eeuwige ijs. En ontmoet de Inuït.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.