Groenland - Land van ijs, Inuit en talloze dieren

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de diverse onderzoeken die op Groenland zijn of worden verricht. Ook is hier te lezen over de maatregelen die worden genomen om het landschap en haar bewoners te beschermen.

Klimaatverandering

Omdat Groenland een immense massa ijs kent doen wetenschappers al jaren onderzoek. Onder meer naar de gevolgen van klimaatverandering. Het smelten van het ijs door de toenemende temperaturen is er een van. Sommige wetenschappers roepen dat als het ijs op Groenland smelt het waterniveau overal met 7 meter stijgt. Al zijn de geleerden het daar niet allemaal over eens, zeker is wel dat er de komende decennia dingen drastisch gaan veranderen. Verder onderzoek is nodig om de daadwerkelijke gevolgen inzichtelijk te krijgen.

IJsbeer

Klimaatverandering zal waarschijnlijk ook grote consequenties hebben voor de talloze diersoorten die hier leven. Met name voor de ijsbeer, die langzaam het symbool voor 'global warming' is geworden. Het dier is afhankelijk van het ijs om zeehonden te kunnen vangen. Zijn strategie is simpel: hij wacht gewoon bij een luchtgat totdat de dieren naar boven komen om te ademen. Als het ijs verdwijnt zal ook zijn mogelijkheid om gedurende bepaalde periodes per jaar eten te vinden verdwijnen.

Niko Tinbergen

Niko Tinbergen was een beroemde Nederlandse onderzoeker. Deze inwoner van Den Haag was aan het begin van de 20e eeuw vooral geïnteresseerd in het gedrag van dieren. En hij wilde onderzoeken of dieren een organisatiegraad kennen. Hij was een van de eersten die zich richtte op diergedrag en was daarmee trendzettend. Tinbergen mocht, samen met zijn echtgenote Lies Rutten, in het kader van Internationale Pooljaar, naar Groenland in 1932. Tinbergen was zeer onder de indruk van de schoonheid en de ruimte van de Groenlandse landschappen. Hij ontving in 1973 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde, samen met de Oostenrijkers Konrad Lorenz en Karl von Frisch. In 1988 overleed hij in het Engelse Oxford. In 2007 werd zijn honderdste geboortedag gevierd met onder meer een expositie en lezingen over zijn baanbrekend werk.

Inuit

De inwoners van Groenland en Canada noemen zichzelf Inuit. Volgens hen is de veelgebruikte naam 'eskimo' te negatief, het zou staan voor 'rauwvleeseter'. Al is er nog steeds discussie over wat eskimo werkelijk betekent. Wetenschappers denken dat de voorlopers van de Inuit, die bekend staan als de Sarqaq, zo'n 5.000 jaar geleden naar Groenland zijn getrokken. Al zeggen andere geleerden dat dit pas zo’n 2.000 jaar geleden is gebeurd. Waarschijnlijk kwamen ze vanuit Canada, in een periode dat de temperaturen hoger waren op het eiland. Overblijfselen van deze mensen zijn in het noorden van Groenland gevonden.

De Sarqaq hadden honden bij zich die ze gebruikten als lastdieren. Opmerkelijk is dat deze cultuur rond 500 v.Chr. verdween. Geleerden denken dat rond 100 v.Chr. de Dorset-cultuur zich op Groenland vestigde. Deze mensen komen veelvuldig voor in de legendes van de huidige Inuit. Dit volk introduceerde de harpoen en de eerste sneeuwhutten (die vaak iglo's worden genoemd).

Northeast Greenland National Park

Het noordoostelijke deel van Groenland is in 1974 uitgeroepen tot nationaal park. Dit voor de mens bijna onbewoonbare gebied is nu een thuishaven voor talloze dieren, in het bijzonder muskusossen en ijsberen. Het gebied werd later in 1988 uitgebreid tot 972.000 km2, wat ruim 23x zo groot als Nederland is. Het is het enige nationaal park van Groenland en tevens het meest noordelijke ter wereld.

Arctische wolf

De Arctische wolf (een ondersoort van de grijze wolf) was op Groenland zo goed als uitgestorven door de jacht. Waarschijnlijk nadat de Robeson Channel een keer bevroren was liepen wolven uit Canada over het ijs naar Groenland. Inmiddels groeit de populatie weer en mogen de dieren niet meer worden afgeschoten. Hun voornaamste voedsel is de stoere muskusos, zo blijkt uit een studie van wetenschappers.

Groenlandhond

De sledehonden in Groenland zie je vaak bij de huizen.
Corno van den Berg

De Groenlandhond is een officieel ras. Deze honden behoren tot de sterkste rassen ter wereld. De kop is breed, hun hele bouw is stevig met erg dik haar. De eerste ontdekkingsreizigers, zoals de beroemde Roald Amundsen, gebruikten de honden ook bij hun tochten. De Noor deed dit al aan het begin van de 20e eeuw. Groenlandhonden worden nog steeds door de lokale bevolking gebruikt om zich te verplaatsen, al heeft de laatste jaren de sneeuwscooter veel honden verdrongen. Veel honden worden aan hun lot over gelaten, terwijl in de rustige zomerperiode sowieso al veel honden slecht worden verzorgd … De lijnen waaraan ze worden gehouden zijn vaak erg kort, terwijl schoon water een unicum is. Daarom proberen diverse instanties actie te ondernemen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Groenland - Land van ijs, Inuit en talloze dieren

Groenland - Land van ijs, Inuit en talloze dieren

Ontdek de 20 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Voel je klein bij ijsbergen. Speur naar walvissen, zeehonden en ijsberen. Sta op het eeuwige ijs. En ontmoet de Inuït.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.