Berlijn - Hip openluchtmuseum

Achtergronden

Berlijn kent een rumoerig verleden, wat in dit openluchtmuseum nog overal te zien is. Tegenwoordig is het vooral een hippe stad, waar jong en oud graag naar toe gaan.

Berlijn is historisch gezien van groot belang. Zowel wat architectuur betreft als het duistere nazi-verleden. Tegenwoordig blijft de Duitse hoofdstad zich cultureel ontwikkelen, waardoor Berlijn vandaag de dag ook nog 'hot' is. Bij jong en oud. Hier kan je beleven dat een stad leeft.

De eerste vermelding van bewoning in het gebied rond het huidige Berlijn dateert uit 1197. Dan wordt de huidige voorstad Spandau vermeld. In 1209 wordt Köpenick in de boeken genoemd. Beide dorpen blijven zelfstandig tot 1920. Tegenwoordig zijn het allemaal wijken in Berlijn.

De stad zelf werd rond 1230 gesticht door de graven Johan I en Otto III. Zij noemden de stad Berlin-Cölln. Het duurt tot 1251 voordat Berlijn in documenten wordt genoemd. In 1261 valt voor het eerst de naam Cölln. Uit de stukken blijkt dat in 1307 de twee gemeenschappen samen gaan. Wetenschappers hebben uit de diverse documenten kunnen achterhalen dat de stad rond 1400 ongeveer 8.000 inwoners had.

De naam Cölln is volgens wetenschappers afgeleid van Colonia, maar met die term kan veel meer worden bedoeld. Waarschijnlijk is het een verwijzing naar de stad van herkomst van de eerste bewoners. Dit was namelijk Keulen, in het huidige Duits Köln genaamd.

De stad behoort tot de toonaangevende culturele en wetenschappelijke centra.

Uit historisch onderzoek blijkt dat de naam Berlijn waarschijnlijk afkomstig is van het Slavische woord 'berl', dat moeras betekent. Een verwijzing naar de omgeving waarin het toenmalige dorp werd gesticht. Wat begon als een klein dorp is inmiddels (weer) de hoofdstad van Duitsland.

Hoe de stad is ontstaan is redelijk beschreven. Zo weten wetenschappers dat de locatie van de stad gekozen is omdat de rivier de Spree hier makkelijk te doorwaden was. En dit is ook de plek waar de wegen van de Elbe naar de Oder en die van Bohemen naar Saksen elkaar kruisen.

De wegen vormden voor de eerste inwoners een levensader. Ze verkochten hun koopwaar langs de kant van de weg. Sommigen gingen bij elkaar staan, waardoor vanzelf markten ontstonden. Zoals de Molkenmarkt en Alte Markt. De beroemde Cöllnische Fischmarkt ontstond vlak bij het water.

De stad trekt zowel jongere als oudere toeristen. De ouderen komen vooral voor de wereldberoemde architectuur. Die te zien is in gebouwen als Brandenburger Tor, de Rijksdag en Slot Charlottenburg. Zij geven de stad sfeer en status, zeker in combinatie met de vele kunsttentoonstellingen en de diverse musea.

Jongeren bezoeken Berlijn vooral voor het hippe uitgaansleven, dat continu verandert. Naast de vele clubs en bars moet de stad het ook vooral hebben van de vele feesten, festivals en dansevenementen. Het is tevens een stad om te shoppen. Het heeft onder meer het grootste warenhuis van Europa, de KaDeWe aan de Kurfürstendamm.

De geschiedenis van Berlijn kent ook een donkere kant. Na de machtsgreep van Hilter en zijn nationaal socialisme werd het de hoofdstad van het Derde Rijk. Hier riep Hitler in 1933 de noodtoestand uit nadat het parlementsgebouw, de Rijksdag, door brand was verwoest. Veel historici denken dat de Nederlander Marinus van der Lubbe de aanstichter was van de brand in de Rijksdag. Van der Lubbe werd na de brand gearresteerd en in 1934 in Leipzig onthoofd. Berlijn is ook de plek van waaruit Hitler langere tijd bevelen gaf voor de oorlog. En waar hij op 30 april 1945 zelfmoord pleegde in een bunker onder de stad.

Berlijn is aan gedurende WOII honderden malen gebombardeerd. Het centrum was totaal verwoest. Na afloop van de oorlog werd Berlijn bezet door Franse, Engelse, Amerikaanse en Sovjettroepen en in vier sectoren verdeeld. Berlijn lag in het midden van de Russische sector en werd het brandpunt van de Koude Oorlog. Met de Berlijnse Muur tot gevolg.

Het was een symbool voor de Koude Oorlog, wat stond voor de extreem gespannen verhoudingen tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Een atoomoorlog dreigde zelfs. De Berlijnse Muur behoort tot de meest indrukwekkende bouwwerken ter wereld. Het vormt nog steeds de eerste associatie voor veel mensen bij Berlijn.

De Gendarmenmarkt in Berlijn.
Gertrud K.
In Berlijn spleet ruim 43 kilometer steen de stad en land in tweeën. In 1949 werd Bonn de hoofdstad van West-Duitsland en Oost-Berlijn die van de DDR. Totdat de muur in 1989 valt, letterlijk en figuurlijk. Waardoor Checkpoint Charlie tegenwoordig het symbool voor verbroedering is.

Berlijn behoort tot de groenste steden van Europa: bijna een kwart van Berlijn bestaat uit parken, meren en kanalen. De dierentuin is daarvan het meest beroemd en behoort tot de grote trekpleisters. De parken zijn vooral het domein van de verliefden, de joggers en de wandelaars.

Berlijn is een stad met internationale allure. Die inmiddels ook behoort tot de toonaangevende culturele en wetenschappelijke centra. Maar Berlijn is ook de stad van de trieste achterstandswijken. Waar zowel de criminaliteit als de werkloosheidscijfers hoog zijn. Deze kant wordt meestal niet door de toeristen gezien. Al zijn er diverse initiatieven om geïnteresseerden ook deze kant te laten zien. Zodat je pas echt een goed beeld krijgt van deze stad.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Berlijn: een Droomplek.

Een stedentrip naar te Berlijn is meer dan shoppen, musea bezoeken en lekker eten. Deze populaire stad in Duitsland heeft een rijk verleden dat nog overal te zien is. Ontdek het zelf!

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Talloze monumenten als de Rijksdag, Berliner Dom, Brandenburger Tor en Gedächtniskirche.
  2. De musea zijn van wereldniveau: zoals het Altes Museum en Alte Nationalgalerie.
  3. Bekende en sfeervolle plekken als Unter den Linden en het Alaxanderplatz.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Berlijn - Hip openluchtmuseum

Berlijn - Hip openluchtmuseum

Ontdek de 27 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Dineer op het dak van de Rijksdag. Zwem in het Badeschiff. Kijk Nefertiti in de ogen. Of rij in een Trabant door de stad.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.