Berlijn - Hip openluchtmuseum

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de Berlijnse Muur en heo geprobeerd wordt het verleden te blijven herinneren.

Berlijnse Muur

De East Side Gallery, een mix van kunst en verleden.
Lauren

Het is één van de bekendste, maar ook meest belangwekkende monumenten uit het verleden van de mens. Dat tegenwoordig beschermd en gekoesterd wordt, maar ooit was dit heel anders. De Berlijnse Muur was een direct resultaat van de Koude Oorlog, die na de Tweede Wereldoorlog ontstond.

Dit was geen echte militaire oorlog, maar meer een wapenwedloop. De Verenigde Staten en de Sovjet Unie, twee supermachten, oftewel de strijd tussen het kapitalistische Westen en het communistische Oosten. Beiden probeerden een grotere militaire macht te krijgen dan de tegenstander. Beide kanten maakten gebruik van propaganda om hun eigen goede punten te benadrukken, maar ook om de tegenstander ongeloofwaardig te maken. En passant gaven ze veel geld uit voor de ontwikkeling van steeds modernere wapens. Waardoor veel mensen bang werden dat er een echte, alles vernietigende oorlog zou kunnen uitbreken.

Oost-Berlijn, en heel Oost-Duitsland, werd na de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet Unie bestuurd. Stalin hoopte dat de mensen die in Oost-Berlijn leefden, het Westen niet als een aantrekkelijke plaats zouden beschouwen. De Westerse bondgenoten, waaronder Nederland, gaven West-Duitsland geld voor de wederopbouw, met hogere lonen en een hogere levensstandaard. Tussen 1949 en 1961 vluchtten ongeveer 2,5 miljoen mensen Oost-Duitsland naar West-Duitsland. Met name in Berlijn want daar was het relatief eenvoudig.

Langzaam verhardde de situatie zich. De Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov beval in 1961 de Westerse machten om Berlijn te verlaten. Daarop vloog de Amerikaanse president John F. Kennedy naar West-Berlijn. Hij liet de wereld weten nooit toe te staan dat Berlijn onder communistisch bestuur zou komen. Hij sprak de beroemde woorden: ‘Ich bin ein Berliner’. Terwijl ‘ein Berliner’ in het Duits eigenlijk  een populair broodje is. ‘Ich bin Berliner’ zou de juiste tekst zijn geweest.

Chroesjtsjov’s reactie was duidelijk. Hij besloot dat er geen enkel contact meer mogelijk zou zijn tussen de twee delen van de stad. Het ‘gat’ in het IJzeren Gordijn, zoals Berlijn vaak werd genoemd, werd gedicht. Op 13 augustus 1961 plaatste de Oost-Duitse overheid machinegeweren en prikkeldraad op de grens tussen Oost- en West-Berlijn. Drie dagen later werd begonnen met de bouw van een 45 kilometer lange betonnen muur, dwars door de stad. Iedereen die zou proberen over de muur te klimmen zou worden neergeschoten.

De Muur viel door een reeks van gebeurtenissen. Rond de jaren tachtig verkeerde de Sovjet Unie in een crisissituatie. Corruptie tierde welig en na zo’n zeventig jaar communisme bleek eigenlijk dat dit bestuursmodel niet werkte. De levensstandaard van de mensen ging achteruit.

Er kwam een roep om democratie. Gorbatsjov werd in 1985 de nieuwe leider. Ondertussen waren de Amerikanen economisch en technologisch gezien superieur geworden ten opzichte van de Sovjets. Gorbatsjov wist dat de Sovjet Unie in financiële problemen zat en wilde graag bezuinigen op defensie-uitgaven. Iets wat Reagan ook wilde, want dan kon de belasting omlaag.

Zij ontmoetten elkaar in november 1985 in Genève in Zwitserland en ze kwamen al gauw tot een overeenkomst over vermindering van het aantal kernwapens.

De dag waarop de Muur viel was bijzonder. Op 9 november 1989 gaf Günter Schabowski, één van de hoogste partijleiders in de DDR, een persconferentie. Tijdens zijn traditioneel lang en wollig verhaal gaf hij plotseling aan dat er een besluit was genomen. De grens ging open. Overal heerste ongeloof. Veel mensen gingen naar de Muur om te kijken, waardoor er onrust bij de bewakers ontstond. Iets voor middernacht gingen de hekken inderdaad open.

Wereldstad

De term wereldstad is universeel. En wordt te pas en te onpas gebruikt. Weinigen weten dat er eigenlijk maar vier echte wereldsteden zijn: Parijs, Londen, New York en Tokio. Dus Rome bijvoorbeeld niet. En Berlijn dus ook niet. Althans, dat vinden wetenschappers die steden op allerlei punten meten.

De organisatie GaWC (Globalization and World Cities) brengt al jaren alle grote steden ter wereld in kaart. Waarbij een stad wordt afgemeten aan verschillende criteria, zoals:

  • Internationale bekendheid
  • Internationale gebeurtenissen
  • Diversiteit aan culturen en gemeenschappen
  • Beroemde culturele instellingen
  • Moderne communicatiemiddelen en -netwerken
  • Aantal inwoners
  • Grote luchthaven en uitgebreid openbaar vervoersysteem

 

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Berlijn: een Droomplek.

Een stedentrip naar te Berlijn is meer dan shoppen, musea bezoeken en lekker eten. Deze populaire stad in Duitsland heeft een rijk verleden dat nog overal te zien is. Ontdek het zelf!

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Talloze monumenten als de Rijksdag, Berliner Dom, Brandenburger Tor en Gedächtniskirche.
  2. De musea zijn van wereldniveau: zoals het Altes Museum en Alte Nationalgalerie.
  3. Bekende en sfeervolle plekken als Unter den Linden en het Alaxanderplatz.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Berlijn - Hip openluchtmuseum

Berlijn - Hip openluchtmuseum

Ontdek de 27 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Dineer op het dak van de Rijksdag. Zwem in het Badeschiff. Kijk Nefertiti in de ogen. Of rij in een Trabant door de stad.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.