Berlijn - Hip openluchtmuseum

Publiekstrekkers

Berlijn herbergt talloze monumenten. Zoals de Rijksdag, Berliner Dom, Brandenburger Tor en Gedächtniskirche. En beroemde musea die het bekijken waard zijn.

19. Berliner Dom

De Berliner Dom op een zonnige dag.
Pablo Ferreira

De Berliner Dom behoort tot de belangrijkste kerken van Berlijn. Al was het niet de eerste op deze plek. Sinds 1747 stond hier een barokke kathedraal, maar deze werd op beval van keizer Wilhelm II vernietigd. De huidige kathedraal werd tussen 1895 en 1905 gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Berliner Dom zwaar beschadigd. De reconstructie begon in 1975 en in 1992 werd de nieuwe kerk officieel geopend. Tijdens de wederopbouw werd gekozen voor een simpelere opbouw, terwijl de kerk ook lager dan het origineel werd. De architect Julius Raschdorff koos voor een barokke structuur met invloeden vanuit de renaissance. Wel zorgde hij ervoor dat het interieur van de kathedraal rijkelijk werd versierd met mozaïeken.

Wereldberoemd is het Sauerorgel in de kerk, dat ook wel het Hauptorgel Berliner Dom wordt genoemd. Dit zeer grote orgel heeft 113 registers, waaronder een drietal 32' pedaalregisters. De kerk is ook beroemd om zijn crypte, waar zich een groot aantal sarcofagen bevinden. Hier liggen familieleden van het Huis Hohenzollern begraven; een vorstenfamilie van wie de Berliner Dom vroeger de hofkerk was. Hier liggen onder meer koning Frederik I en zijn vrouw Sophie Charlotte in een sarcofaag in de crypte. De Berliner Dom is gelegen op het Museumsinsel, tegenover het voormalige Palast der Republik en vlakbij de straat Unter den Linden.

Deel

Meer over deze droomplek

Berlijn - Hip openluchtmuseum

Berlijn - Hip openluchtmuseum

Ontdek de 27 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Dineer op het dak van de Rijksdag. Zwem in het Badeschiff. Kijk Nefertiti in de ogen. Of rij in een Trabant door de stad.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.