Berlijn - Hip openluchtmuseum

Publiekstrekkers

Berlijn herbergt talloze monumenten. Zoals de Rijksdag, Berliner Dom, Brandenburger Tor en Gedächtniskirche. En beroemde musea die het bekijken waard zijn.

22. Holocaust-Mahnmal

De blokken van het Holocaust Mahnmal.
Gertrud K.

Het Holocaust-Mahnmal is een monument voor de vermoorde Joden in Europa. Het werd in mei 2005 geopend voor het publiek. De Amerikaanse architect Peter Eisenman liet 2.711 donkere betonblokken neerleggen, die in hoogte van elkaar verschillen. Volgens hem roept het veld met de golvende blokken een gevoel van desoriëntatie en isolement op. Wat goed ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind weergeeft. Zijn monument meet bijna 3 voetbalvelden. De bouw leverde vooraf een heuse een rel op. Degussa AG is een bedrijf  dat verantwoordelijk was voor de antigraffiti laag op de betonblokken. Maar het bleek een dubieus verleden te hebben, want tijdens de holocaust was het mede-eigenaar van het bedrijf dat Zyklon B produceerde voor de nazi’s. Zyklon B werd in sommige gaskamers door de Nazi's gebruikt. Onder het Holocaust-Mahnmal ligt een groot documentatiecentrum. Het Holocaust-Mahnmal ligt aan de Ebertstrasse.

Deel

Meer over deze droomplek

Berlijn - Hip openluchtmuseum

Berlijn - Hip openluchtmuseum

Ontdek de 27 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Dineer op het dak van de Rijksdag. Zwem in het Badeschiff. Kijk Nefertiti in de ogen. Of rij in een Trabant door de stad.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.