Berlijn - Hip openluchtmuseum

Publiekstrekkers

Berlijn herbergt talloze monumenten. Zoals de Rijksdag, Berliner Dom, Brandenburger Tor en Gedächtniskirche. En beroemde musea die het bekijken waard zijn.

8. Rijksdag

lokaal: Reichstag
De koepel van de Rijksdag.
Dani

De Rijksdag is één van de meest kenmerkende gebouwen van Berlijn. Het opmerkelijke gebouw is een mix van stijlen en was door de Frankfurter architect Paul Wallot ontworpen. De bouw was in 1894 voltooid. In 1933 brandde het voor een groot gedeelte af. Deze brand was hoogstwaarschijnlijk aangestoken, al is de schuldvraag nooit beantwoord. De aanwijzingen leidden naar de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe. Hij is hiervoor door de nazi's terechtgesteld.

De brand werd door de partij van Hitler gebruikt om de noodtoestand uit te roepen, waarna zijn partij de macht kon overnemen. Tijdens de Koude Oorlog werd het zwaar beschadigde gebouw diverse malen gerestaureerd en gemoderniseerd. Door de mix van bouwstijlen symboliseerde het 'een verdeeld land met een verdeelde hoofdstad'. Sinds 1999 is het weer de zetel van het Duitse parlement.

Meer info:

Deel

Meer over deze droomplek

Berlijn - Hip openluchtmuseum

Berlijn - Hip openluchtmuseum

Ontdek de 27 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Dineer op het dak van de Rijksdag. Zwem in het Badeschiff. Kijk Nefertiti in de ogen. Of rij in een Trabant door de stad.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.