Jurassic Coast - Fossielen, kliffen en ruige kusten

Mijn hoogtepunten

Ooit werden hier complete skeletten gevonden in gesteentelagen

  • Ik staar naar beneden. En zie grote stenen, kiezelstenen en zand. En ik zoek. Daartussen moeten ergens overblijfselen uit een ver verleden liggen. Ik ben vooral op zoek naar dinosaurusbotten. Ooit werden hier complete skeletten gevonden in gesteentelagen uit het Trias, Jura en Krijt. Maar het weer is te goed, al regent het zachtjes. ,,Je moet hier komen als het heeft gestormd, het liefst windkracht tien tot twaalf,'' lacht de gids. ,,Beter nog, als het nog stormt." Dan zorgt het water ervoor dat op talloze plaatsen de grond wegspoelt.

  • Volgens de gids zijn in Jurassic Coast, een gebied van slechts 150 kilometer, dan ook geregeld grote grondverschuivingen te zien. En dan zien fossielen na miljoenen jaren ineens het daglicht. Maar het vinden ervan valt niet mee. Zoveel stenen, zoveel kleuren. Om tureluurs van te worden. Ik kom inderdaad botten tegen, maar ook dinosauruspoep. Met delen van vissen er nog in; versteend.


  • Ik vind diverse ammonieten, maar geen wervels van dino's. Al vind iemand naast mij wel een ruggenwervel. En de gids ook natuurlijk, maar hij loopt hier elke dag... Toch ben ik niet ontevreden, verre van zelfs. Ik heb mogen ruiken aan een vergane wereld, die je je bijna niet kunt voorstellen.

  • Een rondrit over de heuvels is bijna melancholisch. Regen en zon wisselen elkaar af, net als koeien en schapen in het landschap. De weg slingert door het landschap, mijn gedachten slingeren mee. Dit is Engeland zoals ik het graag zie. Vier seizoenen in een dag, in een ruig landschap om jaloers op te worden. Ik moet me aanpassen, en ik doe het met alle liefde.

  • Het was een lange dag. De zeelucht maakt rozig. Ik sta op het strand bij Golden Cap, met 191 meter het hoogste punt van Jurassic Coast, en heel Zuid-Engeland. De zon gaat onder, enkele Engelsen gaan zwemmen en het strand 'rommelt'. Door de sterke golven ontstaat een vreemd rommelend geluid als de golven zich terug trekken. Maar bovenal heerst hier de rust. Ik ga even zitten en zie de zon de kliffen, het water en de wolken een rode gloed geven. Het past bij het einde van een mooie, intensieve dag. Alle indrukken krijgen een plaatsje, in het decor dat er bij past.

  • Een afgelegen bar maakt me altijd blij. Ik ontmoet mensen die ik niet eens kan verstaan, al is mijn Engels echt niet slecht. Het aantal soorten bieren is al duizelingwekkend, het alcoholpercentage van sommigen ook. Het regent buiten, dus het café loopt vol. Het is zondag, dus voetbal is het hoofdonderwerp. Het weer komt niet ter sprake, want het moet leuk blijven. Ik kijk toe en luister. Af en toe meng ik me in een gesprek. Het leven komt hier voorbij en gaat voorbij. Ik neem nog maar een slok.

  • Het dagelijks leven van vissers in dorpen zoals bijvoorbeeld West Bay en Lyme Regis is boeiend. Recreatievissers proberen wat op de kade te vangen, maar hun commerciële broers komen in de vroege ochtend met de boten binnen. Hun vangst wordt snel de kade op getild, er zit van alles bij. Terwijl de vissers moe van een nacht op zee naar bed gaan, arriveren de eerste toeristen na een goede nacht slaap.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Jurassic Coast: een Droomplek.

In de Jurassic Coast van Engeland neem je een duik in de geschiedenis; van 185 miljoen jaar geleden tot het heden. Het Unesco-werelderfgoed is beroemd vanwege de fossielen van dinosaurussen en zeedieren.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Erg grote kans kans om zelf fossielen te vinden.
  2. Hoge kliffen, kleine vissersdorpen en heuvelachtig achterland; mooi Engeland.
  3. Levendige vissersdorpen en slaperige dorpjes in het achterland.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Jurassic Coast - Fossielen, kliffen en ruige kusten

Jurassic Coast - Fossielen, kliffen en ruige kusten

Ontdek de 13 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek zelf naar fossielen. Wandel langs de complete Jurassic Coast. Zie de bijzondere natuurlijke boog van Durdle Door.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.