Londen - Typisch Engels, toch werelds

Achtergronden

De Romeinen stichtten Londen en lieten de stad opbloeien. Later werd het, in de felle strijd met Amsterdam, zelfs de grootste stad ter wereld. En hier ontstond de Engelse monarchie.

Londen is voor veel mensen één van de grootste wereldsteden, en typisch Engels. Met het wisselen van de wacht bij het beroemde Buckingham Palace als typisch voorbeeld. Deze stad was ooit onder de Romeinen één van de belangrijkste steden ter wereld. Tegenwoordig is het een bijzondere mix van architectuur, kunst, uitgaan, shoppen en stadsparken.

De Romeinen worden gezien als de stichters van deze stad, die zij Londinium noemden. Uit historische geschriften blijkt dat de Romeinen onder keizer Claudius in het jaar 43 na Christus Engeland introkken. Waar ze bij de Theems aan de noordoever een houten brug bouwen. De brug wordt veel gebruikt en groeit langzaam uit tot een middelpunt in de lokale samenleving.

Deze stad was onder de Romeinen één van de belangrijkste steden ter wereld.

Overigens niet voor lang, want de lokale bevolking komt in opstand tegen de Romeinse overheersing. De nederzetting wordt in 60 na Chr. vernield. De Romeinen lieten zich echter niet zomaar wegjagen. Na terugkomst verstevigden ze de stad met een muur.

Gedurende 300 jaar was het één van de belangrijkste Romeinse centra in Europa. De stad ontwikkelde zich, totdat de Romeinen in 410 na Chr. wegtrokken. De stad werd diverse malen aangevallen. En was vaak het middelpunt in de strooptochten van de Angelen (een Germaans volk uit het noorden), de Saksen (ook een Germaans volk dat waarschijnlijk uit Oost-Nederland en West-Duitsland kwam), de Friezen (die langs de Noorzeekust leefden) en de Juten (Jutland).

De restanten van de London Wall staan nog fier overeind.
James Stringer
De Angelen en de Saksen beheersten het gebied voor langere tijd. Londen werd in de 9de en 10de eeuw diverse keren aangevallen door de Vikingen. Zij konden nog worden afgeslagen. Totdat in 1066 de Noormannen, onder leiding van Willem de Veroveraar, succesvol de stad veroveren. Londen wordt tot hoofdstad gekroond. Het is tevens de regeringszetel van Hendry III in de dertiende eeuw. Hij wordt gezien als de grondlegger van de Engelse monarchie.

De stad bloeide in de daaropvolgende eeuwen op. Met name tussen 1533 en 1603 zorgt koningin Elizabeth I voor een gouden periode. Totdat in 1665 de builenpest zo'n 100.000 slachtoffers maakt. Het jaar daarop vernielde een grote brand bijna heel Londen. Waarna de stad in een periode van vijf jaar weer werd opgebouwd.

De opbloeiende handel in het Verre Oosten maakt Londen het belangrijkste handelscentrum ter wereld. Het passeert hiermee Amsterdam. De groei zet zich gestaag door. Onder koningin Victoria in de 19de eeuw wordt het zelfs de grootste stad ter wereld. Tot de Tweede Wereldoorlog, wanneer de oude koloniën van Engeland zelfstandigheid zoeken.

Tegenwoordig laten officiële cijfers zien dat de stad een bijzonder divers publiek trekt. Zowel in leeftijd, als in interesse. Liefhebbers van architectuur prijzen de typische Engelse gebouwen. En dan met name de Victoriaanse. Kunstliefhebbers struinen de vele musea af, terwijl jongeren vooral op het nachtleven af komen.

Maar van de groepen die het best vertegenwoordigd zijn, vallen vooral de stelletjes en families op. Zij vinden het vooral een gezellige stad. Om lekker te wandelen, te winkelen en om gezellig te eten en te drinken. En ze pikken vaak van enkele attracties wel iets mee. Maar het is ook de stad waar niets hoeft. Want je komt er in je leven nog wel eens terug. 

De stad heeft eigenlijk maar één nadeel; de keuken. Fish and chips en het Engelse bier waren jarenlang de belangrijkste culinaire varianten. Maar met de komst van televisiegrootheid Jamie Oliver telt de Engelse keuken ineens mee. Niet vanwege de tradities, maar vanwege de simpele gerechten. En zijn manier om kansloze jongeren in Londen een restaurant te laten runnen slaat in als een bom. Het is synoniem voor een eeuwenoude stad die probeert zo goed om te gaan met de huidige problemen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Londen - Typisch Engels, toch werelds

Londen - Typisch Engels, toch werelds

Ontdek de 37 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Treed in de voetsporen van Jack the Ripper. Wandel langs de Theems. Duik in het British Museum. En drink een 'pint'.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.