Londen - Typisch Engels, toch werelds

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de vroegere bewoners van Londen. En over de jarenlange discussie over 'gestolen' kunst dat in Londense musea te zien is.

Eerste bewoners

In Engeland zijn diverse overblijfselen van vroege bewoning gevonden. Vanuit het vasteland hebben primitieve volken de kusten van Engeland verkend. Met name de zuidelijke kusten, die relatief dichtbij het vasteland liggen. Van deze jagers en verzamelaars uit het Oude Stenen Tijdperk is verder weinig bekend.

Gestolen kunst in British Museum

Zowel de overheid van Griekenland als Egypte betichten het beroemde British Museum in Londen er van gestolen kunst in huis te hebben. De gehele discussie draait om de talloze expedities van onder meer Engelse wetenschappers naar deze landen om wetenschappelijk onderzoek te doen. Waarbij veel gevonden voorwerpen mee werden genomen naar het moederland.

Zo is Griekenland van mening dat de Elgin Marbles onrechtmatig door Engeland zijn verkregen. Deze verzameling marmeren ornamentele sculpturen van het Parthenon hoorde ooit bij de Akropolis in Athene. In december 2009 probeert Egyptoloog Zahi Hawass de beroemde Steen van Rosetta terug te krijgen. Deze steen werd in 1799 door Franse soldaten per toeval ontdekt en werd twee jaar later aan de Britten gegeven voor onderzoek. De 2.200 jaar oude steen heeft een tekst in drie talen. Het bleek de sleutel tot het ontcijferen van de Egyptische hiërogliefen.

Wereldstad

De term wereldstad is universeel. En wordt te pas en te onpas gebruikt. Weinigen weten dat er eigenlijk maar vier echte wereldsteden zijn: Parijs, Londen, New York en Tokio. Dus Rome bijvoorbeeld niet. Althans, dat vinden wetenschappers die steden op allerlei punten meten. De organisatie GaWC (Globalization and World Cities) brengt al jaren alle grote steden ter wereld in kaart. Waarbij een stad wordt afgemeten aan verschillende criteria, zoals:

  1. Internationale bekendheid
  2. Internationale gebeurtenissen
  3. Diversiteit aan culturen en gemeenschappen
  4. Beroemde culturele instellingen
  5. Moderne communicatiemiddelen en -netwerken
  6. Aantal inwoners
  7. Grote luchthaven en uitgebreid openbaar vervoersysteem

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Londen - Typisch Engels, toch werelds

Londen - Typisch Engels, toch werelds

Ontdek de 37 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Treed in de voetsporen van Jack the Ripper. Wandel langs de Theems. Duik in het British Museum. En drink een 'pint'.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.