Londen - Typisch Engels, toch werelds

Publiekstrekkers

Londen herbergt veel kenmerkende gebouwen. Zoals Westminster Abbey, Tower Bridge, Buckingham Palace, maar het telt ook diverse beroemde musea.

12. British Museum

De voorkant van het British Museum.
James Stringer

Het British Museum is wereldberoemd, en gratis. Althans de vaste collectie van dit nationale museum van het Verenigd Koninkrijk. Het behoort tot de grootste ter wereld en is lastig in één dag te bekijken. In het museum zijn meer dan zeven miljoen voorwerpen te zien. De basis werd gelegd door medicus en verzamelaar Sir Hans Sloane. Als kind verzamelde hij al allerhande voorwerpen. Opmerkelijk is dat hij zijn groeiende verzameling kon financieren met het geld dat één van zijn uitvindingen opleverde: drinkbare chocolade. Hij kocht talloze voorwerpen van Britse expedities naar de uithoeken van de wereld simpelweg op. Bij zijn dood in 1753 liet hij zijn verzameling na aan de Britse regering. Zes jaar later opende het British museum haar deuren voor het publiek.

De kunstvoorwerpen zijn afkomstig van bijna alle beschavingen ter wereld, waaronder de Egyptische, de Griekse en de Romeinse. Hoogtepunten zijn onder meer de Steen van Rosetta (die de sleutel was tot de ontcijfering van de Egyptische hiërogliefen), een Moai van Paaseiland en de oudste afbeelding van Christus. Ook zijn hier ontelbare mummies te zien. En oorspronkelijk ook de British Library, al is dit inmiddels gevestigd in een apart gebouw. De beroemde Reading Room, waar onder meer Karl Marx, Rudyard Kipling en Oscar Wilde boeken lazen, behoort nog wel bij het museum. Het British Museum ligt aan Great Russell Street.

Meer info:

Deel

Meer over deze droomplek

Londen - Typisch Engels, toch werelds

Londen - Typisch Engels, toch werelds

Ontdek de 37 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Treed in de voetsporen van Jack the Ripper. Wandel langs de Theems. Duik in het British Museum. En drink een 'pint'.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.