Stonehenge en Avebury - De raadselen uit de Steentijd

Achtergronden

Stonehenge heeft iets mythisch. Vaak wordt het nabijgelegen Avebury vergeten. Plekken waar we weinig over weten. Wat zijn het eigenlijk? Waarom werden ze gemaakt? En door wie?

De naam Stonehenge heeft voor veel mensen iets mythisch. Vaak wordt het nabijgelegen Avebury vergeten, dat ook een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van onze voorvaderen. Plekken waar we opmerkelijk weinig over weten, maar die extreem tot de verbeelding spreken. En met geheimzinnigheid zijn omgeven, want wat zijn het eigenlijk? Waarom werden ze gemaakt? En door wie?

Stonehenge, en eigenlijk ook Avebury, behoort bij de menselijke constructies die de wereld verbazen. Zoals de Grote Muur, de piramiden van Gizeh en de tempels van Teotihuacan bijvoorbeeld. Een opmerkelijk bouwwerk dat in fases is gebouwd, volgens archeologen. In een gebied dat ooit een immens bos was.

Vaak wordt het nabijgelegen Avebury vergeten, dat ook een belangrijke rol speelde in de geschiedenis.

Avebury is een steencirkel, waarvan de middellijn maar liefst 335 meter is. Het is de grootste ter wereld. De cirkel bestond ooit uit zo'n 600 megalieten, met stenen van 2,1 tot 5,5 meter. Inmiddels zijn er nog maar 98 stenen over. Het dorpje Avebury staat bijna middenin de cirkel. Archeologen schatten dat de cirkel van Avebury ouder is dan Stonehenge, maar hoe oud is onbekend.

Stonehenge werd gebouwd in verschillende fases, waardoor het dateren soms lastig is. Er zijn bewijzen dat mensen hier al zo'n 6.500 jaar leven. Zo zijn vier kuilen gevonden waar waarschijnlijk ooit palen in de grond hebben gezeten. Deze liggen onder de huidige toeristenparkeerplaats nabij de site. Die zijn gedateerd op zo'n 8.000 jaar v.Chr.

Dit wordt niet meegeteld in de fases van de bouw van Stonehenge. Fase één was rond 3100 v.Chr. Er ontstond hier een immense aarden wal. De makers gebruikten onder meer hertengeweien als schep. In het noordoosten ontstond een grote ingang (net als nu), in het zuiden een kleinere. Grote delen van de wal zijn nu nog te zien. Al is onduidelijk waarvoor de wal precies diende.

Avebury in de winter.
Myke Lyons
Bij fase twee (ca. 2900 v.Chr.) werden waarschijnlijk houten palen overeind in de grond gezet, middenin de aarden wal. Waarin duidelijk de vorm van een hoefijzer te zien is. Ook bij het iets verderop gelegen Woodhenge gebeurde dit bijvoorbeeld. Daarvan is niet bekend hoe oud het is, wat het was en waarom het werd gebruikt.

Pas in fase drie (ca. 2600 v.Chr.) verschenen de stenen, die nu nog te zien zijn. Alles bij elkaar stonden hier ooit zo'n 80 stenen. De meeste stenen waren 2 meter hoog, 1 tot 1,5 meter breed en ongeveer 80 cm dik. En ze pasten wonderwel mooi in elkaar, nadat ze intensief waren bewerkt.

Volgens archeologen werd de noordoostelijke ingang verbreed. Waardoor deze precies in de richting van de zonneopkomst in midzomer en de zonsondergang in midwinter kwam te staan. Ook verschenen de 30 enorme sarsen-stenen (blue stones), waar wetenschappers alleen maar over kunnen raden.

Uit deze tijd lijkt ook de Hielsteen te stammen, al is een precieze datering hiervan niet mogelijk. Hij staat aan de noordoostelijke ingang, al is zijn functie niet geheel duidelijk. Uit deze periode dateert ook de Avenue, een rij stenen die langs ondiepe grachten van zo'n drie kilometer lengte liggen.

In 2007 legden medewerkers van de National Geographic Society een enorme nederzetting bij Stonehenge bloot die honderden mensen onderdak bood. Deze plek wordt Durrington Walls genoemd. Archeologen menen dat deze nederzetting behoorde aan de bouwers van Stonehenge. Bezoekers kunnen bijna niets meer terug vinden op de vindplek.

Zowel bij Stonehenge als Avebury is het lastig om een goed beeld te krijgen van hoe het er ooit moeten hebben gezien. We weten bijvoorbeeld niet eens of Stonehenge überhaupt wel ooit af is gemaakt. Nog slechts zo'n 50 procent van Stonehenge staat overeind. De rest ligt op (of onder) de grond. Of is gestolen. Of simpelweg gebruikt voor wegen of huizen. Voor Avebury geldt dat ook.

Desondanks komt langzaam de geschiedenis naar boven, puzzelstukje voor puzzelstukje. Al blijven de meest essentiële vragen (vooralsnog) onbeantwoord. Wie maakte dit? Waarom? En wat maakten ze eigenlijk? Was Stonehenge een astronomische kalender? En Avebury dan? Of waren het een soort tempels?

Volgens de laatste theorieën was Stonehenge oorspronkelijk een begraafplaats, maar dit zal waarschijnlijk nog wel wijzigen. Het hoort bij mystieke plaatsen als Stonehenge en Avebury. Sterker nog, het geeft glans aan je bezoek. En het intrigeert. Het biedt de kans voor een eigen interpretatie. Van je eigen voorvaderen en hoe de wereld er duizenden jaren geleden uit zag.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Stonehenge en Avebury: een Droomplek.

Stonehenge en Avebury staan op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. En ze behoren tot de belangrijkste bouwwerken ter wereld. Dit goed in combinatie met Londen kunnen worden bezocht.

Top Drie Bezienswaardigheden:
1. Stonehenge is het meest belangrijke overblijfsel uit de Steentijd ter wereld.
2. Avebury heeft de grootste cirkel van stenen ter wereld.
3. Dit deel van Engeland geeft een kijkje in het verleden van heel Europa, zo'n 4.000 jaar geleden.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Stonehenge en Avebury - De raadselen uit de Steentijd

Stonehenge en Avebury - De raadselen uit de Steentijd

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de zon ondergaan bij Stonehenge. Wandel door de immense cirkel van Avebury. Slaap bij het Werelderfgoed.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.