Stonehenge en Avebury - De raadselen uit de Steentijd

Mijn hoogtepunten

Ik was als eens lang geleden naar Stonehenge gereden, maar dan in de volle regen.

En dacht: ik ga ooit nog eens terug. Bij mijn tweede bezoek zijn de wolken opnieuw donker, maar het is droog. Af en toe weet een zonnestraal zich door het wolkendek te wringen. Ergens hoort het wel bij dit soort belangrijke monumenten. Ik sta pal voor de stenen, want meer is het natuurlijk niet. Spreeuwen zitten bovenop en kwebbelen alsof hun leven er van af hangt. Zij bewonen Stonehenge nu. Tientallen soorten mos groeien al eeuwen op de stenen, ze geven het geheel een mooie kleur.

Voor even vergeet ik het voorbijrazende verkeer en stel me voor hoe onze voorvaderen dit meesterwerk hebben gebouwd. En ik denk na over de vele raadselen die de wetenschap nu nog bezig houden. En ik kijk wat ik het meest logisch vind. Is het buitenaards? Of op magische wijze gebouwd door Merlijn de tovenaar in de 13e eeuw? Nee, niet echt lijkt me.

Maar wat is het dan wel? Ik kom niet verder dan dat het ooit een bouwwerk moet zijn geweest dat voor de makers van groot belang was. Met name bij het wisselen van de seizoenen. Misschien religieus, al klinkt religieus erg zwaar. Zeker als je bedenkt dat het komt uit een tijd waar zowel religie als de wetenschap nog in de kinderschoenen stonden. En waarom deze monumenten hier staan? Geen idee.

Wandelend probeer ik de stenen cirkel van Avebury te bevatten. Steen na steen doemt op voor me, maar het is te groot om het geheel te zien. Dit moet destijds (lees: duizenden jaren geleden) een immense klus zijn geweest om dit te maken. Enkele schapen kijken me aan, hun kaken gaan gewoon door het gras te vermalen. Net als bij Stonehenge valt op dat de mens door de tijd heen weinig eerbiedig met de monumenten om is gegaan. In Avebury ligt een dorpje middenin de stenen cirkel. Weliswaar eeuwenoud, maar toch. Al kun je ook zeggen dat de mens deze bijzondere plek voortdurend heeft gebruikt.

Woodhenge is ouder dan Stonehenge en zou weleens een probeersel voor dit soort bouwwerken kunnen zijn geweest. Van de tientallen houten palen is weinig meer over, hun gaten zijn opgevuld met betonblokken, zodat de vorm nog goed te zien is. Ik bekijk wat schetsen van kunstenaars, die hun interpretatie geven van hoe er ooit uit zag. Maar het blijft gokken.

In het museum van Salisbury zie ik de beroemde Stonehenge Archer. Kwam deze man uit de Alpen, of bijvoorbeeld Noorwegen? Hielp hij bij het bouwen? Of sterker nog, kwam het idee voor Stonehenge en de vele andere gebouwen van het vasteland van Europa? Net als veel andere toeristen blijf ik met vragen zitten na mijn bezoek. Het hoort bij dit mystieke deel van Engeland.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Stonehenge en Avebury: een Droomplek.

Stonehenge en Avebury staan op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. En ze behoren tot de belangrijkste bouwwerken ter wereld. Dit goed in combinatie met Londen kunnen worden bezocht.

Top Drie Bezienswaardigheden:
1. Stonehenge is het meest belangrijke overblijfsel uit de Steentijd ter wereld.
2. Avebury heeft de grootste cirkel van stenen ter wereld.
3. Dit deel van Engeland geeft een kijkje in het verleden van heel Europa, zo'n 4.000 jaar geleden.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Stonehenge en Avebury - De raadselen uit de Steentijd

Stonehenge en Avebury - De raadselen uit de Steentijd

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de zon ondergaan bij Stonehenge. Wandel door de immense cirkel van Avebury. Slaap bij het Werelderfgoed.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.