Finse meren - Water, wildernis en wilde dieren

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de diverse controverses die zich in dit deel van Finland afspelen. Waarbij de Europese wolf een bijzondere rol speelt.

Nationale Parken

Het meest uitgestrekte gebied is dat van Saimaa, met het Saimaa-meer als grootste (zelfs van Finland). Om de flora en fauna te beschermen zijn diverse gebieden in dit deel van Finland tot nationaal park uitgeroepen. Met name ook om de met uitsterven bedreigde Saimaarob te beschermen.

  • Linnansaari, 38 km2 groot, met als centrale punt het Haukivesi-meer.
  • Kolovesi, 23 km2, omvat een deel van het Saimaa-meer.
  • Päijänne, 14 km2, ligt bij het zuidelijke puntje van het Päijänne-meer.

 

Rotstekeningen

De rotstekeningen in Kolovesi Nationaal Park zijn van mensen en dieren.
Corno van den Berg

De Ukonvuori-rotsschilderingen in Kolovesi Nationaal Park geven een beeld van de vroegere bewoners. Ze zijn door wetenschappers gedateerd en variëren van 6.000 tot 3.000 jaar oud. Geleerden denken dat sommigen vanaf een boot zijn gemaakt. Dit omdat de schilderingen op een verticale rotswand zijn gemaakt die alleen vanaf het water te bereiken is. Mede hierdoor zijn diverse tekeningen ook nog intact.

Saimaarob

De bijzondere Saimaarob wordt al sinds 1955 beschermd. De Finse overheid heeft diverse maatregelen getroffen om deze bijzondere ondersoort van de ringelrob te beschermen. Zo is het verboden voor visserijen om in de buurt van hun leefgebied te vissen. Toeristen is verboden op de eilanden te komen waar de dieren leven. In 1983 was de populatie niet groter dan 150 dieren. In 2005 werden 270 robben geteld, de afgelopen jaren is hun aantal langzaam gestegen.

Europese wolf

De Europese wolf maakt de controverse tussen jagers, natuurbeschermers en lokale culturen in Finland zichtbaar. De Samen leven voornamelijk in het noorden en beschermen hun gedomesticeerde rendieren met kogels. Wat niet mag, maar wel officieel wordt erkend. Daarnaast mogen jaarlijks een klein aantal wolven (en ook bruine beren) worden afgeschoten voor de jacht. Wat dus vooral jonge dieren zijn, die nog niet echt bekend zijn met mensen. Desondanks trekken vanuit Rusland elk jaar troepen jonge wolven succesvol Finland in. Sommige dieren hebben zelfs Noorwegen al bereikt, zo blijkt uit data van dieren die zijn uitgerust met een zender. Door de voortgaande jacht zijn ze extreem schuw, maar vervoeren ze dus wel wel weer delen van Scandinavië.

Voeren van dieren

De fotografen die aas voor de roofdieren neer leggen hebben de afgelopen jaren veel kritiek gekregen van met name natuurbeschermers, maar ook biologen. Die vrezen dat de dieren te afhankelijk worden van het 'gratis voedsel'. In totaal zijn er vijf lokale fotografen die karkassen neer leggen en fotografen (en toeristen) meenemen naar speciale schuilhutten. Sommige van hen doen het al meer dan vijfentwtintig jaar. Onderzoek van lokale biologen wijst uit dat wolf, beer en veelvraat, ondanks het aas, nog steeds vers vlees zoeken. Mogelijk omdat ze dit lekkerder vinden. Ze gaan dus nog steeds op jacht naar eland, bosrendier en herten. Het lijkt er op dat dit aas slechts een snack is voor hen. Lynxen hebben een ander gebit dan beren en wolven, waardoor ze geen dood vlees kunnen eten. Het neerleggen van aas heeft op hen sowieso geen invloed.

Onbeschermd versus houtkap

Het oosten van Finland wordt door deskundigen gezien als een van de rijkste wildernissen van Europa. Het kent wel enkele natuurgebieden, maar grote delen worden door de mens gebruikt voor bijvoorbeeld de houtkap. Na aanplant ontstaan eentonige productiebossen. Dieren kennen het verschil niet en gebruiken deze zogeheten commerciële bossen volop.

Omdat Finland extreem dunbevolkt is, kun je hier kilometers bossen en meren tegen komen met slechts enkele zandpaden die alleen door de brandweer worden gebruikt bij bosbranden. Maar tijden veranderen. De afgelopen jaren is bijvoorbeeld teakhout vanuit Azië en Midden-Amerika veel goedkoper geworden. Dit hout groeit extreem snel, terwijl de pijnbomen soms wel tachtig tot honderd jaar nodig hebben om goed hout te kunnen leveren. Waardoor het kappen van Noord-Europese bomen te duur is geworden. En de wildernis van Finland weer langzaam verwilderd.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Finse meren - Water, wildernis en wilde dieren

Finse meren - Water, wildernis en wilde dieren

Ontdek de 20 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Kano over duizenden meren. Kampeer in absolute wildernis. Of breng een nacht door met bruine beren en wolven.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.