Gorges du Verdon - Grand Canyon van Europa

Achtergronden

De Gorges du Verdon in de Provence is de bekendste en grootste kloof van Europa. En volgens veel wandelaars het mooiste wandelgebied van Frankrijk. Met opvallend groenblauw water en een rijk verleden.

De Gorges du Verdon in de Provence is de bekendste en grootste kloof van Europa. En volgens veel wandelaars het mooiste wandelgebied van Frankrijk. Met dank aan de rivier Verdon die over een lengte van ruim 25 kilometer het kalksteenlandschap doorsnijdt en, dag in dag uit, verder afslijpt. Met opvallend groenblauw water. Het is ook de plek waar talloze fossielen zijn gevonden, zoals zeekoeien. Tegenwoordig is deze voormalige zee één van de belangrijkste buitensportgebieden.

De kloof staat op de agenda van veel Nederlandse toeristen. Waarbij ze zowel bovenaan gaan staan, alsook de bodem verkennen. En wandelen, zwemmen en dieren spotten. Want opmerkelijk genoeg zijn er hier nog veel wilde dieren te zien. De meesten hebben echter geen idee van het verleden van Gorges du Verdon.

Houtzoekers zochten op zelfgemaakte touwen naar buxuswortels om ballen voor 'petanque' te maken.

Volgens onderzoekers was deze kloof vroeger een grote zee. Met opvallend warm water; de aanwezigheid van fossiele koralen verraadt dit. De bodem is door de eeuwen heen gevormd door sediment, dat door de immense krachten kalksteen werd. Miljoenen jaren geleden ontstond er druk op de aardkorst, waardoor dit deel zich begon op te heffen. Gedurende dit proces zijn onder andere ook de Alpen ontstaan. Langzaam kwam het gebied boven de zeespiegel uit en ontstonden er diverse rivieren.

De kloof, die ook wel Grand Canyon du Verdon wordt genoemd, ligt op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence in het zuiden van Frankrijk. Het is de grootste kloof in Europa, uitgesleten door de rivier de Verdon over een lengte van 25 km. De kloof is onderdeel van het regionaal natuurpark Verdon, dat maar liefst 180.000 hectare groot is.

Het laatste daglicht op een deel van de Gorges du Verdon.
Corno van den Berg
De Verdon-rivier ontspringt boven de 2.500 meter tussen de bergen Col de la Sestrière en de Pas du Mélèze. Het water loopt eerst relatief rustig naar het stuwmeer Lac de Castillon. Daarna duikt het de diepte in.

Om vervolgens weer in een stuwmeer, het Lac de Sainte Croix te verdwijnen. De kloof is ontstaan door duizenden jaren erosie op de zachtere delen van het kalksteen. Langzaam spoelt het sediment weg door de constante stroming, terwijl de hardere stukken achterblijven. De rivier zoekt daartussen haar weg. Inmiddels is de kloof op sommige plekken 300 meter diep.

Het meest indrukwekkende gedeelte bevindt zich tussen de dorpen Moustiers St. Marie en Castellane waar het water de hoogvlakte Grand Plan de Canjuers doorsnijdt. Op diverse plekken is de kloof dan nog slechts zes meter breed. Het gebied werd eeuwenlang als ontoegankelijk beschouwd. In de 19e eeuw gingen bijvoorbeeld slechts enkele lokale houtzoekers de kloof in. Ze gebruikten hiervoor zelfgemaakte touwen. Hun doel waren buxuswortels, waarvan toen de ballen voor het spel petanque werden gemaakt.

Tegenwoordig is het een toeristische attractie van jewelste. En trekt het gebied veel toeristen, zowel dagjesmensen als bergbeklimmers en rafters uit de hele wereld voor de zeer lastige stroomversnellingen. Overigens regelt de hydro-installatie het grootste deel van het toerisme. Dit wil zeggen; op dinsdag en vrijdag laat de installatie het in het stuwmeer opgevangen water los in de kloof, waardoor sporten als rafting en canyoning mogelijk zijn. De meeste sporten worden dan ook alleen op die dagen aangeboden.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Gorges du Verdon - Grand Canyon van Europa

Gorges du Verdon - Grand Canyon van Europa

Ontdek de 17 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel de Sentier of de Imbut. Kajak op kristalblauw water. Tuur de diepe kloof in. Zoek fossiele zeekoeien en speur naar gieren.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.