Gorges du Verdon - Grand Canyon van Europa

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de de bijzondere geschiedenis van de Gorges du Verdon. En de maatregelen die worden getroffen om het gebied te beschermen.

Beschermde status

Inmiddels heeft de gehele kloof een beschermde status gekregen. In 1997 werd het Parc Naturél Regional du Verdon opgericht, wat een iets mindere status heeft dan bijvoorbeeld een nationaal park. Dit regionale natuurpark telt 178.000 hectare en er vallen ook 43 steden en dorpen onder. Door de regelgeving moet elke uitbreiding van een dorp bijvoorbeeld aan bepaalde regels voldoen.

Fossielen

De botten van zeekoeien in het Reserve Naturelle Géologique.
Corno van den Berg

In het gebied zijn duizenden versteende zee-egels, ammonieten, inwendige skeletten van inktvisachtigen, oesters en slakken gevonden. Het meest bijzonder is de vondst van 40 miljoen jaar oude fossiele zeekoeien in de Vallee des Sirènes fossiles. Deze voorouders van de huidige zeekoe zijn via honderden beenderen goed bewaard gebleven. De plek is uniek in de wereld, met name door het grote aantal fossielen en de complete schedels van de dieren.

Speleologie

Deze canyon is pas in 1905 voor het eerst wetenschappelijk goed onderzocht. De Franse speleoloog Edouard Alfred Martel zoekt in dat jaar tijdens een driedaagse expeditie naar mogelijke plekken voor hydro-installaties in het gebied. De omvang van het gebied blijkt pas toen hij alles in kaart heeft gebracht. De bekendste en meest populaire trektocht door de canyon is dan ook naar hem vernoemd.

Herintroductie roofvogels

Een vale gier vliegt op.
Corno van den Berg

In het gebied komen diverse soorten roofvogels voor. Sommige met de hulp van de mens. In de jaren zestig werden roofvogels zwaar bejaagd, sommige soorten verdwenen uit het gebied. In 1990 zijn diverse vale gieren uitgezet. In 2005 volgden monniksgieren. De dieren worden door wetenschappers nauwlettend in de gaten gehouden. Deze beide soorten worden door toeristen vooral rondcirkelend in de lucht gesignaleerd.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Gorges du Verdon - Grand Canyon van Europa

Gorges du Verdon - Grand Canyon van Europa

Ontdek de 17 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel de Sentier of de Imbut. Kajak op kristalblauw water. Tuur de diepe kloof in. Zoek fossiele zeekoeien en speur naar gieren.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.