Parijs - Wereldstad van kunst en romantiek

Achtergronden

Parijs heeft talloze bijnamen, al is de 'stad der liefde' het meest aansprekend. De stad heeft een ruig verleden, dat je nog overal te zien is. Boven en onder de grond.

Parisj staat bekend als 'de lichtstad'. En 'de stad der liefde'. En 'museumstad'. En 'architectuurstad'. Een stad die erom vraagt om in het rijke verleden te duiken. Parijs is een echte wereldstad, dat weten toeristen al, maar ook wetenschappers geven deze titel aan Parijs. Iets wat verder alleen Londen, New York en Tokio mogen zeggen.

Het beroemde eiland 'Ile de la Cité' in de Seine is de plek waar 300 jaar voor Christus geleden de Kelten (ook wel Parisi genoemd) hun kamp opsloegen. Ook al is daar niets meer van te zien. Ook van de Romeinen, die hier rond het jaar nul leefden is weinig meer terug te vinden.

Ook al is er van het oeroude Parijs weinig meer over, de Middeleeuwen zijn hier nog wel te beleven.

Uit geschriften blijkt dat de stad door de ligging aan de Seine door de eeuwen steeds populairder werd bij de mensen van het platteland. Maar de groei van het aantal inwoners zorgde voor nieuwe problemen. Er was altijd gebrek aan woonruimte, terwijl door de slechte afwatering geregeld besmettelijke ziektes uitbraken.

Het immense riool van Parijs was vroeger nog synoniem voor ziektes, ratten en een ondraaglijke stank, maar al in 1867 werden er rijke toeristen rondgeleid. Tegenwoordig is het één van de belangrijkste attracties. Maar het meest intrigerend onder de grond zijn de catacomben met botten en schedels van 6 miljoen Fransen.

Dit is de schaduwzijde van het rijke Franse leven, waar wij Nederlanders zo graag aan refereren. Zeker voor wie een sterke verbeeldingskracht heeft. Naast de economische groei die Parijs bijna continu doormaakte, kreeg het door de eeuwen heen tem maken met andere problemen. Net als vele andere steden vooral met hygiëne en sanitaire problemen.

Eind 18e eeuw puilden de begraafplaatsen van de stad letterlijk uit. Hierdoor staken ziektes de kop op. Het bestuur van de stad besloot tot radicale maatregelen. De kerkhoven moesten geruimd worden. Maar wat doe je met de rottende overblijfselen van miljoenen mensen? Onder de stad lagen oude kalksteengroeves, die als basis dienden voor de vele huizen bovengronds.

Het werd het nieuwe thuis voor de vele lijken, die in de nachtelijke uren werden opgegraven en met karren door de stad werden vervoerd. Het was een immense klus. Wat blijkt wel uit de tijd die nodig was om alle skeletten te verplaatsen: vanaf 1786 tot ongeveer 1810.

Rijen schedels van overleden Parijzenaars.
Corno van den Berg
Het ging overigens zonder enig respect voor de overledenen. Per begraafplaats werden de botten simpelweg opgestapeld en schedels kwamen op een grote hoop te liggen. Waarna alles in de smalle groeves als luciferhoutjes werd opgestapeld. Hier en daar met een beetje cement. En de catacomben kregen de naam 'Begraafplaats der Onschuldigen' mee. Opmerkelijk is overigens dat vlak voor de Franse revolutie in de catacomben wilde feesten werden gegeven door Karel V. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit het hoofdkwartier van het Franse verzet.

Ook al is er van het oeroude Parijs weinig meer over, de Middeleeuwen zijn hier nog wel te beleven. Het was de opmars voor de 17e eeuw, de Grote Eeuw. Het land, en dus ook zeker Parijs, ontwikkelde zich snel. In die tijd werden grote paleizen gebouwd. Maar over de rug van het Franse volk. Op 14 juli 1789 was de Revolutie een feit. Waarna Napoleon de macht greep. De jonge generaal bracht rust in Frankrijk.

Onder zijn bevel voerde Frankrijk vele oorlogen tegen buurlanden, totdat hij in 1815 werd verslagen bij Waterloo. Opmerkelijk genoeg overleefde de stad twee Wereldoorlogen bijna zonder problemen. De afgelopen jaren groeide de stad gestaag door. Parijs wordt nu gezien als het culturele hart van Europa.

Tegenwoordig is Parijs ideaal om te flaneren, te shoppen en simpelweg te genieten. Met de Eiffeltoren, het Louvre museum, de wijk Montmartre, en de Middeleeuwse kathedraal Notre-Dame als verplichte nummers. Maar de stad biedt meer, met natuurlijk de verfijnde Franse keuken, de vele bijzondere winkels en talloze andere monumenten.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Parijs: een Droomplek.

Parijs is de stad van liefde en romantiek. Deze wereldstad in het hart van Frankrijk is ideaal voor een stedentrip, of als tussentop in je vakantie door Frankrijk om te kunnen shoppen, door de vele straatjes te wandelen en om lekker uit eten te gaan.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Monumenten als Eiffeltoren, Champ Elysees en Notre Dame
  2. Musea als Louvre, Musée D'Orsay en Musée National Picasso
  3. Het Franse leven proeven: eten, drinken en de Fransen zelf

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Parijs - Wereldstad van kunst en romantiek

Parijs - Wereldstad van kunst en romantiek

Ontdek de 30 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de zonsondergang op de Notre-Dame. Ontmoet de 'goblins'. Dool door het Parijse riool. En shop op de Champs Elysées.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.