Parijs - Wereldstad van kunst en romantiek

Beschermd & Onderzoek

Veel monumenten zijn in de loop van de tijd ingestort en weer opgebouwd. Anderen zijn gerestaureerd. Hieronder enkele belangrijke projecten.

Wereldstad

De term wereldstad is universeel. En wordt te pas en te onpas gebruikt. Weinigen weten dat er eigenlijk maar vier echte wereldsteden zijn: Parijs, Londen, New York en Tokio. Dus Rome bijvoorbeeld niet. Althans, dat vinden wetenschappers die steden op allerlei punten meten. De organisatie GaWC (Globalization and World Cities) brengt al jaren alle grote steden ter wereld in kaart. Waarbij een stad wordt afgemeten aan verschillende criteria, zoals:

  • Internationale bekendheid
  • Internationale gebeurtenissen
  • Diversiteit aan culturen en gemeenschappen
  • Beroemde culturele instellingen
  • Moderne communicatiemiddelen en -netwerken
  • Aantal inwoners
  • Grote luchthaven en uitgebreid openbaar vervoersysteem

 

Meer info:

Restauratie Notre-Dame

In de zomer kan het in Parijs erg warm zijn.
M.C. Bos

De Notre-Dame is diverse keren gerestaureerd. Tijdens de Franse Revolutie werd de kathedraal beschadigd, waarna ze vanaf 1845 een 23-jarige restauratie onderging  door de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc. In 1991 werd een nieuwe restauratie gestart, die tien jaar zou duren. Maar het restaureren van de vele beelden is nog steeds bezig.

De kathedraal is ook beroemd vanwege zijn indrukwekkend orgel. Het komt uit de handen van meesterbouwer Aristide Cavaillé-Coll. De orgel bestaat uit meer dan 7.000 pijpen en werd diverse keren gerestaureerd en uitgebreid. De laatste keer was in 1992, toen na lang beraad het complete orgel onder handen werd genomen.

Klokkenluider van de Notre Dame

Het boek De Klokkenluider van de Notre Dame werd in 1831 geschreven door Victor Hugo. Het boek verhaalt over de liefde van de klokkenluider Quasimodo voor de beeldschone zigeunerin Esméralda. Zijn inspiratie kreeg Hugo toen hij werd rondgeleid door de Kathedraal. Hij dwaalde door een van de klokkentorens en zag in de muur het Griekse woord Anákh geschreven. Vrij vertaald betekent het 'noodlot'. Hugo vroeg hoe deze tekst op de muur kwam, maar kreeg nergens antwoord. In zijn hoofd ontstond toen het verhaal van een gebochelde klokkenluider. Zijn boek zorgde ervoor dat de Notre Dame wereldberoemd werd.

Restauratie Sainte-Chapelle

Dit deel van de vele glas-in-loodramen in La Sainte Chapelle verhaalt over de Apocalyps.
Kristin & Adam

De beroemde kapel Sainte-Chapelle werd tussen 1836 en 1857 volledig gerestaureerd. Dit delicate werk gebeurde  door diverse beroemde architecten, zoals Félix Duban (van 1836 tot 1848), Jean-Baptiste Lassus (van 1848 tot 1857) en Emile Boeswillwald. Onderling was er veel discussie over hoe de restauratie moest gebeuren. Daarnaast waren de vele glas-in-loodramen in de kapel erg broos. Veel ervan stammen nog uit de 13e eeuw. Tijdens de restauratie werden onder andere de cederhouten torenspits, bekend als 'la flèche', in 1853 door Lassus op de kerk gezet.

Gestolen kunst in het Louvre

Al jaren is er een verhitte discussie gaande over de herkomst van veel kunstschatten die overal ter wereld worden tentoongesteld. Zijn deze legaal of illegaal verkregen? In het verleden waren er talloze expedities naar bijvoorbeeld Egypte en Griekenland, waarbij talloze vondsten werden gedaan. En die vaak zonder kennisgeving aan de overheid mee werden genomen naar het thuisland. Of kunstschatten die tijdens de Eerste of Tweede Wereldoorlog werden gestolen.

De afgelopen jaren probeert de Egyptische overheid een aantal belangrijke kunstschatten terug te krijgen. Waaronder ook vijf beschilderde muurpanelen van 3200 jaar oud uit een graf in het beroemde Luxor. Het Louvre kocht deze panelen in 2003, maar kon de authenticiteit niet aantonen. Waardoor ze in oktober 2009 toegaven de panelen terug te zullen geven aan Egypte. Overigens probeert de Egyptische overheid al jaren ook de buste van Nefetiti uit het Berlijnse Neues Museum te krijgen, net als Rosetta's Steen van het British Museum in Londen. Met deze steen werd het hiërogliefenschrift ontcijferd. 

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Parijs: een Droomplek.

Parijs is de stad van liefde en romantiek. Deze wereldstad in het hart van Frankrijk is ideaal voor een stedentrip, of als tussentop in je vakantie door Frankrijk om te kunnen shoppen, door de vele straatjes te wandelen en om lekker uit eten te gaan.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Monumenten als Eiffeltoren, Champ Elysees en Notre Dame
  2. Musea als Louvre, Musée D'Orsay en Musée National Picasso
  3. Het Franse leven proeven: eten, drinken en de Fransen zelf

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Parijs - Wereldstad van kunst en romantiek

Parijs - Wereldstad van kunst en romantiek

Ontdek de 30 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de zonsondergang op de Notre-Dame. Ontmoet de 'goblins'. Dool door het Parijse riool. En shop op de Champs Elysées.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.