Parijs - Wereldstad van kunst en romantiek

Publiekstrekkers

Monumenten als de Sacré-Coeur en de Notre-Dame, maar ook musea als Louvre, Rodin en Picasso. Maar Parijs heeft meer, veel meer dat het bekijken waard is.

1. Cathédrale Notre-Dame de Paris (of Onze-Lieve-Vrouwekathedraal)

De Notre-Dame in het laatste daglicht.
Corno van den Berg

Cathédrale Notre-Dame de Paris is wereldberoemd en het belangrijkste boegbeeld van Parijs. De bouw was in opdracht van bisschop Maurice de Sully, in de tijd van Lodewijk VII. De eerste steen werd in 1163 door paus Alexander III gelegd; de voltooiing was in 1345. De Notre-Dame is 130 meter lang. Opmerkelijk zijn de twee niet-afgebouwde torens van 69 meter. De Notre Dame is op 27 februari 1805 verheven tot basiliek, een eretitel voor kerkgebouwen in de rooms-katholieke Kerk.

Ze onderging vanaf 1845 een 23-jarige restauratie door Eugène Viollet-le-Duc, nadat ze beschadigd werd tijdens de Franse Revolutie. Deze vroeggotische kathedraal is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis. Volgens de overlevering worden in de schatkamer drie relikwieën van Christus bewaard: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en één van de nagels waarmee Christus werd gekruisigd. Al is niet iedereen daarvan overtuigd.

Deel

Meer over deze droomplek

Parijs - Wereldstad van kunst en romantiek

Parijs - Wereldstad van kunst en romantiek

Ontdek de 30 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de zonsondergang op de Notre-Dame. Ontmoet de 'goblins'. Dool door het Parijse riool. En shop op de Champs Elysées.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.