Parijs - Wereldstad van kunst en romantiek

Publiekstrekkers

Monumenten als de Sacré-Coeur en de Notre-Dame, maar ook musea als Louvre, Rodin en Picasso. Maar Parijs heeft meer, veel meer dat het bekijken waard is.

6. Eiffeltoren

lokaal: La Tour Eiffel
De Eiffeltoren blijft een populair foto-onderwerp.
Corno van den Berg

De Eiffeltoren is één van de meest bekende bouwwerken ter wereld. En wereldwijd het symbool van Parijs en zelfs van Frankrijk. Het verhaal achter de 'stalen toren' is bijzonder. Hij is vernoemd naar Alexandre Gustave Eiffel (1832-1923), de zoon van een Duitse officier. Maar het ontwerp stamt niet van hem, maar van twee van zijn medewerkers: Maurice Koechlin en Emile Nouguier. Volgens zeggen vond Eiffel het ontwerp niet echt mooi ook al kocht hij het ontwerp wel. Hij diende het ontwerp in voor de  Wereldtentoonstelling in 1888 in Barcelona, maar werd afgewezen. Waarna hij het indiende voor de Wereldtentoonstelling in 1889 in Parijs, in dat jaar vierde het land de 100e verjaardag van de Franse Revolutie.

Veel inwoners vonden het stalen skelet een verloedering van de stad, waarna Eiffel talloze sierlijke ornamenten voorstelde. Hij kreeg de opdracht het te bouwen; zijn 324 meter hoge stalen toren zou dienen als toegangspoort van de tentoonstelling. In eerste instantie zou het icoon slechts twintig jaar blijven staan, maar het was inmiddels een publiekstrekker. Tegenwoordig is de Eiffeltoren het meest bezochte monument ter wereld waarvoor een kaartje moet worden gekocht.

Deel

Meer over deze droomplek

Parijs - Wereldstad van kunst en romantiek

Parijs - Wereldstad van kunst en romantiek

Ontdek de 30 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de zonsondergang op de Notre-Dame. Ontmoet de 'goblins'. Dool door het Parijse riool. En shop op de Champs Elysées.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.