Parijs - Wereldstad van kunst en romantiek

Publiekstrekkers

Monumenten als de Sacré-Coeur en de Notre-Dame, maar ook musea als Louvre, Rodin en Picasso. Maar Parijs heeft meer, veel meer dat het bekijken waard is.

5. La Sainte Chapelle

De overweldigende glas-in-loodramen in La Sainte Chapelle.
Just A Slice

La Sainte Chapelle is een beroemde gotische kapel die door Lodewijk IX werd gebouwd om relikwieën van Jezus te bewaren. De bouw begon in 1243 en in 1248 waren de twee verdiepingen klaar. Bij de bouw was Sainte-Chapelle een onderdeel van het koninklijk paleis van Lodewijk IX. Opmerkelijk genoeg staat de kapel nog wel, maar is de rest van het paleis volledig verdwenen. Volgens de geschiedenisboeken heeft Lodewijk IX in 1239 de doornenkroon van Jezus van de keizer van Constantinopel (het huidige Istanbul) verworven. Wat hem overigens meer kostte dan de bouw van kapel. Tevens verwierf hij in 1241 nog enkele andere relikwieën, waaronder een fragment van het heilig Bloed, de heilige Lans, het ware Kruis van Christus, de Spijkers, de Spons, de Zweetdoek, het Purperkleed en het Victoriekruis.

Tijdens de Franse Revolutie in de 19e eeuw raakten veel van deze relieken verloren. Slechts drie relikwieën bestaan nog: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en één van de nagels waarmee Christus werd gekruisigd. Deze worden tegenwoordig bewaard in de Notre Dame. Ondanks dat de kapel zijn originele functie niet meer heeft is de kapel zelf ook de moeite waard. Het gebouw bestaat uit een beneden- en een bovenkapel. De benedenkapel (Chapelle Basse) was een parochiekerk voor het paleispersoneel, terwijl de bovenkapel (Chapelle Haute) beroemd is vanwege immense glas-in-loodramen (samen bijna 700 m²) waar de Bijbelse historie te zien is. De Sainte-Chapelle ligt op het Île de la Cité in Parijs.

Deel

Meer over deze droomplek

Parijs - Wereldstad van kunst en romantiek

Parijs - Wereldstad van kunst en romantiek

Ontdek de 30 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de zonsondergang op de Notre-Dame. Ontmoet de 'goblins'. Dool door het Parijse riool. En shop op de Champs Elysées.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.