Vallei van Vézère - Resten van onze voorouders

Achtergronden

De Vallei van Vézère in de Dordogne wordt de 'wieg van de prehistorie' genoemd. Hier zijn naast duizenden precieze rotstekeningen talloze rotswoningen en veel gebruiksvoorwerpen gevonden.

De Vallei van Vézère in de Dordogne wordt de 'wieg van de prehistorie' genoemd. Met talloze grotten, waarvan volgens wetenschappers Lascaux de rijkst beschilderde prehistorische grot ter wereld is. De vele schilderingen van met name dieren in het gebied, zijn gemaakt tussen 12.000 en 20.000 voor Christus. Ook is het de eerste vindplaats van de Cro-Magnonmens die de tekeningen maakte. Zelfs hun rotswoningen zijn er te zien.

In het gebied, dat deel uitmaakt van de Périgord, zijn meer dan honderd opgravingen gedaan uit de prehistorie. Sommige klein, andere onvergelijkbaar. Lascaux is de absolute trekpleister. In de grot zijn vooral schilderingen gevonden van dieren die hier vroeger voorkwamen: bizons, herten, paarden, rendieren, stieren en één beer. Opmerkelijk genoeg geen mammoeten, terwijl de verderop gelegen Grotte de Rouffignac bekend staat als de 'grot van de honderd mammoeten'. Daar zijn overigens ook tekeningen van wolharige neushoorns te zien.

Er is de afgelopen jaren veel gespeculeerd over de functie van de tekeningen.

De ruim 1.500 tekeningen in Lascaux gaan niet alleen over dieren. Ook zijn er talloze voorbeelden van punten, hoeken, lijnen en vierkanten te zien. Volgens wetenschappers zijn alle tekeningen zo goed als natuurgetrouw. En, de kleuren zijn door de vele jaren heen goed bewaard gebleven. De verf bestond waarschijnlijk uit water en dierlijke vetten. Deze werden gemixt met natuurlijke pigmenten zoals mangaanoxide, rode en gele oker en houtskool.

In de vele grotten in de vallei is te zien hoe door de eeuwen heen de techniek van het schilderen zich heeft ontwikkeld. Bijvoorbeeld door de toevoeging van kleur en meer details. Overigens zijn het niet de oudste ingekleurde rotstekeningen, in Chauvet in de Ardèche zijn soortgelijke tekeningen gevonden die gedateerd zijn op 30.000 jaar voor Christus.

Een rotswoning die alleen per ladder te bereiken was.
Corno van den Berg
Er is de afgelopen jaren veel gespeculeerd over de functie van de tekeningen. De meest gehoorde opvatting is dat het jachtscènes zijn van de Cro Magnon-mensen. Zij beeldden hun jachttechnieken uit en hun prooidieren. En andere theorie is gebaseerd op het feit dat in de grotten met rotstekeningen geen mensen woonden. Hierdoor denken andere wetenschappers dat het een soort 'droomwereld' van de bewoners moet zijn geweest …

De grot wordt bij toeval ontdekt in 1940 door vier jongens. Zij zoeken hun weggelopen hond en vinden de ruim 200 meter lange grot verscholen achter talloze rotsblokken. Met verbazing kijken ze naar de vele tekeningen op de rotswanden. Na de bekendmaking van de grot volgt in het gebied een heuse klopjacht naar andere grotten. En blijkt dat deze vallei nog veel meer waardevols te bieden heeft. Het duurt jaren voordat alles in kaart is gebracht.

Rond Les Eyzies zijn talloze rotswanden van leisteen door eeuwenlange erosie veranderd in schuilplaatsen voor bijvoorbeeld Cro-Magnonmensen. Water stroomde over de rand en bevroor. Het ijs zette uit, waardoor stukken afbraken. Door regen en wind werd de buitenkant gepolijst. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat in dit gebied al rotswoningen rond 55.000 jaar voor Chr. waren.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Vallei van Vézère - Resten van onze voorouders

Vallei van Vézère - Resten van onze voorouders

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta stil bij de pracht van Lascaux en andere grotten. Zie grotwoningen, ontmoet de Cro-Magnonmens en leer alles over je voorouders.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.