Vallei van Vézère - Resten van onze voorouders

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de Cro-Magnonmens en de Neanderthaler. En over onderzoekers en de UNESCO die deze vallei tot Werelderfgoed heeft uitgeroepen.

Cro-Magnonmens

Een beeld van hoe een Cro-Magnon man er uit kan hebben gezien.
Mary Harrsch

De vondst van een bijna compleet skelet van een mensachtige bij het dorpje Cro Magnon in 1868  zette de archeologische wereld op zijn kop. Deze voorouder van de Homo Sapiens werd dan ook vernoemd naar het dorpje. Hij leefde lang rond de Vézère-rivier en gaf ons voor het eerst een beeld van de ontwikkeling van de mens. Een andere bijzondere opgraving werd in 1914 gedaan. Toen werd het skelet van een kind bij de rivier gevonden. De botten van het kind waren ruim negentig jaar zoek, maar zijn recentelijk 'herontdekt' in een Frans museum. Het bijna complete skelet is gedateerd op 40.200 jaar oud.

De Cro-Magnonmens wordt gezien als de eerste 'moderne mens'. Anatomisch is hij niet te onderscheiden van de moderne mens. Uit talloze archeologische vondsten blijkt dat ze 40.000 jaar geleden in Europa arriveerden. Zo is in Lascaux op de bodem allerlei gereedschappen gevonden die duidelijk maken dat de Cro-Magnonmensen jagers en verzamelaars waren. Zo werden er een soort van lampen (die brandden op dierlijk vet), speerhoofden, vuurwerktuigen (die tevens voor het graveerwerk konden worden gebruikt) en talloze dierenbotten gevonden. Ook lag er steenkool op de bodem. 

Volgens de wetenschap geldt het stenen tijdperk als het eerste prehistorische tijdperk. In dit deel van de wereld zijn de eerste mensachtigen ongeveer 2,5 miljoen jaar neergestreken. De evolutie van de mens voltrok zich zeer traag; feitelijk was het niet meer dan het beter leren bewerken van stenen werktuigen.

Neanderthaler

De Cro-Magnonmens was een tijdgenoot van de Neanderthaler. Opmerkelijk is dat de Neanderthaler na de komst van de Cro-Magnonmens zich steeds verder terugtrok en uiteindelijk uitstierf. Vergeleken met de Neanderthaler was de Cro-Magnonmens wat lichaamsbouw betreft tengerder en minder gespierd. Maar misschien wel slimmer.

Henri Breuil

Henri Breuil is de archeoloog die de Vallei van Vézère op de kaart heeft gezet. Hij deed veel onderzoek naar de grottekeningen en publiceerde geregeld over de vele vondsten die hier werden gedaan. Daarnaast reisde hij de wereld over om ook bijvoorbeeld in China en Zuid-Afrika onderzoek te doen naar onze voorlopers. Waardoor hij en passant zorgde dat de Vallei van Vézère bekend werd.

Werelderfgoed

De overblijfselen van de Vallei van Vézère zijn uniek, vooral vanwege het grote aantal en de kwaliteit van de rotstekeningen. Waardoor de UNESCO besloot de complete vallei met al haar grotten en andere archeologische vindplekken (in totaal zijn dat er 147) in 1979 op te nemen in haar lijst met Werelderfgoederen.

Schadelijke adem

Twee bizons in Lascaux II.
Sarah

Door de vele aandacht in de media werd met name Lascaux erg populair. Wat in eerste instantie geld opleverde, wordt maar wat graag voor restauratie en bescherming gebruikt. Maar de vele toeristen brengen ook problemen met zich mee, grote problemen. Al in de jaren zestig blijkt dat de adem van toeristen het microklimaat doet veranderen. Met algen en schimmels tot gevolg. Om verdere aantasting te voorkomen gaat de grot in 1963 dicht.

Meer dan twintig kunstenaars gaan onder leiding van de gerenommeerde Monique Peytral in een tweede grot aan de gang om de schilderingen precies na te maken. Met behulp van dezelfde techniek en grondstoffen. Deze opent de deuren in 1983. De oude grot is alleen nog sporadisch voor wetenschappelijk onderzoek toegankelijk. Overigens zijn er nu weer schadelijke zwammen ontdekt in de originele grot.

Grote hersenen

De hersenen van de Cro-Magnonmens waren groter dan die van ons. Dat ontdekten Franse wetenschappers in maart 2010. De wetenschappers van het Muséum National d’Histoire Naturel in Parijs deden lang onderzoek naar het brein van een Cro-Magnonmens. Als basis werd een gevonden schedel uit het dorpje Cro Magnon in de Vallei van Vézère in Frankrijk genomen. Deze werd in 1868 ontdekt en zorgde voor grote ophef onder wetenschappers.

Lange tijd werd aangenomen dat de hersenen van de mens steeds groter werden. Al waren er twijfels. Het bleek lastig om de omvang van de hersenen te achterhalen. De wetenschappers vervaardigden de replica en met een computerscan konden ze de afdruk die hersenen van de oermens achter hebben gelaten in de schedel zien. Op basis van die afdruk maakten de onderzoekers een driedimensionale afbeelding op de computer. Het menselijk brien blijkt in de afgelopen millennia ongeveer 15 tot 20 procent kleiner te zijn geworden. De redenen ervoor zijn onduidelijk.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Vallei van Vézère - Resten van onze voorouders

Vallei van Vézère - Resten van onze voorouders

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta stil bij de pracht van Lascaux en andere grotten. Zie grotwoningen, ontmoet de Cro-Magnonmens en leer alles over je voorouders.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.