Knossos en Heraklion - Minoïsche paleisstad ontmoet moderne stad

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over hoe de opgraving van Knossos wordt beschermd. En hoe de intensieve restauraties tot stand zijn gekomen, met behulp van een Nederlander.

Arthur Evans

De Engelsman Arthur Evans legde de ruïnes van Knossos bloot. Hij begon in 1900 met graven, nadat in 1878 de handelaar Minos Kalokairinos al talloze gebruiksvoorwerpen op de plek had gevonden. Evans onderzocht daarnaast de taal van de Minoërs. Door zijn doorzettingsvermogen kreeg deze tot dan toe onbekende beschaving aandacht over de gehele wereld.

Piet de Jong

De beroemde fresco De stierspringer.
Rita Willaert

Piet de Jong, een Engelsman van Nederlandse afkomst, verrichtte de meeste herstelwerkzaamheden aan de vele fresco's. De architect was tevens archeologisch tekenaar en werd door onderzoeker Arthur Evans gevraagd zijn visie op de gevonden fresco's te geven. Een lastige klus, want soms werd er slechts een klein stukje gevonden. Andere keren kon hij met veel opgegraven stukjes puzzelen om zo een fresco te construeren. In totaal werkte hij er zo'n 45 jaar aan.

De Jong verrichtte zijn herstelwerkzaamheden in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Een klus die veel discussie opleverde. De heldere kleuren (wat een gok was van De Jong) en vooral de vele lieftallige scènes strookten niet met andere oude beschavingen, zoals die van de Egyptenaren. Zeker niet na recente vondsten van vermoorde kinderen die in groepen werden begraven. Het werk van De Jong is dan ook niet zonder controversie, zelfs nu nog.

Meer info:

Recente vondsten

Veel van Knossos bestaat uit funderingen, meer niet.
James Preston

Recent hebben archeologen diverse vondsten gedaan. Deze doen vermoeden dat er nog veel meer onder het zand op Kreta verborgen ligt. Eén ding is duidelijk, de Minoërs konden weleens aan de wieg van onze beschaving hebben gestaan. Daarvoor is nog veel onderzoek nodig. Pas dan zal de huidige mens de grootsheid van Knossos zien. En krijgt het een definitieve plaats in de wereldgeschiedenis.

Mensenoffers

In het noordelijke deel van Knossos zijn in 1979 maar liefst 337 botten gevonden, die aan minimaal vier kinderen toebehoorden. De kinderen waren volgens archeologen gezond, maar zijn vermoord. Op een manier zoals ook schapen hier werden gedood, blijkt uit onderzoek. Wat zou kunnen betekenen dat de Minoërs mensen offerden aan de goden.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Knossos en Heraklion - Minoïsche paleisstad ontmoet moderne stad

Knossos en Heraklion - Minoïsche paleisstad ontmoet moderne stad

Ontdek de 9 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Duik in het leven van de Minoërs. En ontdek de vele schatten. Zie het Nederlands verleden en vorm je eigen beeld.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.