Vatnajökull NP - IJsmassa, ijsmeren, gletsjers en bergen

Achtergronden

Vatnajökull Nationaal Park is op het eerste gezicht een vreemde combinatie: een groep vulkanen onder een extreme gletsjer. In het grootste nationale park van Europa.

Vatnajökull Nationaal Park is op het eerste gezicht een vreemde combinatie: een groep vulkanen onder een ijsveld. Toch is dit onder deze extreme gletsjer in IJsland het geval. Dit grootste nationale park van Europa biedt oernatuur in optima forma; gletsjers, ijsmeren, drijvende ijsschotsen, bergen en meer. Wie hier naar toe reist krijgt een kijkje in de keuken van het turbulente ontstaan van de wereld.

IJsland, de naam zegt het al, is een bijzonder land. Zeker als je niet alleen naar het landschap kijkt, maar ook naar de ontstaansgeschiedenis. En daar hoef je geen geleerde voor te zijn om dat te zien. Het biedt een mix van alle typerende landschappen van IJsland. Het ruige landschap is het resultaat van duizenden jaren werking tussen de onmenselijke krachten van Moeder Natuur.

Met de Vatnajökull als levend bewijs. Deze ijsmassa ligt in het zuiden en midden van IJsland. Het is de één na grootste van Europa, alleen de Austfonna op Spitsbergen is groter. Maar de Vatnajökull heeft een grotere ijsmassa. Het heeft daarmee ook de hoogste top van IJsland, de Hvannadalshnúkur is een berg ijs van 2.110 meter hoog.

De 'jökulhlaup' is een immense gletsjerrivier van zand, modder en gesmolten ijs.

Naast de ijsmassa vallen diverse vulkanen, gletsjers, valleien, bergen en vele watervallen onder het nationale park. De vulkanen onder het ijs hebben de afgelopen eeuwen voor talloze erupties gezorgd. Zij hebben een belangrijke rol gespeeld in het sculpturen van dit landschap. Slijtage door gletsjers, warmwaterbronnen, watervallen en rivieren speelden ook een grote rol. Krachten van Moeder Natuur die ons voorstellingsvermogen bijna te boven gaan.

De zonsondergang op een gletsjer in IJsland.
Corno van den Berg
Maar de oorzaak van al dat geweld ligt onder de grond. Of eigenlijk in de bovenste laag van de aarde, de aardkorst. Deze is gemiddeld tussen de 10 en 70 kilometer dik. Maar deze 'korst' is geen doorlopend geheel, het bestaat uit diverse aardschollen (die ook wel tektonische platen worden genoemd). En deze aardschollen drijven op de vloeibare aardmantel, de laag onder de aardkorst.

IJsland ligt op de grens van de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische plaat die heel langzaam uit elkaar drijven. In de scheuren in de aardkorst krijgt magma de kans naar de oppervlakte te komen. Soms met veel geweld, oftewel een vulkaanuitbarsting. Volgens wetenschappers is het eiland nog relatief jong: het merendeel werd gevormd tijdens de laatste ijstijd.

Het land is hier continu in beweging. Met vreemde fenomenen. Zoals de 'jökulhlaup' zoals de IJslanders het noemen. Dit is een immense gletsjerrivier van zand, modder en gesmolten ijs die ontstaat na een vulkanische uitbarsting onder de ijskap. Na zo'n ongekende overstroming loopt het water langzaam weg. Zoals bleek bij de laatste 'jökulhlaup' in 1996. Door de modderstroom werden hele stukken land, wegen en bruggen weggeslagen. En als het water weg is, krijgt lava vrij spel. Wat soms tot een eruptie leidt.

Als de rust is weergekeerd ligt overal zwart lavazand. Zo'n onherbergzame vlakte wordt een 'sandur' genoemd. Het duurt decennia voordat het leven op dit soort plekken terug keert. Maar het hoort allemaal bij de dynamiek van deze ruige gebieden. Land verdwijnt en land verschijnt. En langzaam krijgt het leven grip op het achtergebleven zand en de rotsen. Waardoor nieuw leven ontstaat. Het toont aan hoe de wereld verandert, ontstaat en zich aanpast. En weer verandert, enz.

De Vatnajökull en omgeving staat niet bekend om zijn uitbundige flora en fauna, maar voor IJslandse begrippen is het gebied erg rijk. Wandelaars hebben bijvoorbeeld een redelijke kans een poolvos of een Alpensneeuwhoen tegen te komen. Makkelijker is het om bloemen tegen te komen. In het park zijn (tot nu toe) meer dan 200 soorten bloemen gezien.

Een bezoek aan Vatnajökull National Park is een expeditie naar het ontstaan van de wereld. En het is tegelijkertijd een reis door de tijd. Hier zie je hoe de natuur de wereld vernielt en tegelijk nieuw land creëert. En, misschien wel het belangrijkste, het decor waarin dit alles zich afspeelt is zowel imposant als adembenemend. Ideaal voor diverse wandelingen, zeker aangezien er weinig wegen zijn.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Vatnajökull NP - IJsmassa, ijsmeren, gletsjers en bergen

Vatnajökull NP - IJsmassa, ijsmeren, gletsjers en bergen

Ontdek de 22 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Beklim de immense ijsmassa: te voet, in een jeep of sneeuwscooter. Vaar tussen drijvende ijsschotsen. Wandel door een buitenaards landschap.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.