Vatnajökull NP - IJsmassa, ijsmeren, gletsjers en bergen

Beschermd & Onderzoek

De bescherming van deze immense ijsmassa kent een lange historie. Hieronder vind je informatie over de geschiedenis en hoe de IJslanders het proberen in stand te houden.

Poollicht of noorderlicht

Het beroemde poollicht.
Corno van den Berg

IJsland is een goede plek voor het poollicht (of noorderlicht). Het opmerkelijke licht aan de hemel wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden geladen deeltjes. Deze komen voort uit explosies van de zon en deze verdwijnen in het immense heelal.

Om de aarde zit een groot magnetisch veld, dat de geladen deeltjes afbuigt. Deze komen in de buurt van de Noordpool en Zuidpool met een grote snelheid de atmosfeer binnen. De van de zon afkomstige deeltjes zitten nog vol energie, die bij aanraking met zuurstof- en stikstofatomen voor botsingen zorgen in onze atmosfeer.

En dat veroorzaakt een fenomeen, dat wel de grootste lichtshow ter wereld wordt genoemd. De kleur van het licht is afhankelijk van de botsing. Als de deeltjes botsen op zuurstof bij lage atmosferische druk is de kleur geelgroen, bij zuurstof en zeer lage druk is de kleur rood, terwijl bij een botsing op stikstof de blauwe kleur aan de hemel verschijnt.

Meer info:

Hollywood: James Bond en Tombraider

Pierce Brosnan reed als James Bond in Die Another Day (2002) over het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón. Met spectaculaire actiescènes. Het water in het meer werd bewust tegen gehouden, wat later bevroor. Zodat Brosnan er in een Aston Martin over kon rijden.

In A View to a Kill in 1985 met Roger Moore als dezelfde James Bond komt de gletsjer voorbij, al doet Moore het skiënd. 

Dit deel van de wereld is sowieso erg populair bij filmmakers. Ook scènes van andere Hollywoodkrakers als Tombraider en Batman Begins zijn hier gefilmd. Ook zijn hier diverse Vikingfilms opgenomen.

Het begon met Skaftafell

De natuurbescherming van dit deel van IJsland begon met de oprichting van nationaal park Skaftafell op 15 september 1967. Nadat talloze wetenschappers hadden gevraagd om bescherming van de uitlopers van diverse gletsjers en de omliggende bergen en rivieren.

Eerst was het 'slechts' 500 km2 groot. Dit was slechts een klein deel van een gletsjer in het zuiden. Naderhand werd het beschermde gebied diverse malen vergroot, waaronder in 2004.

In 2008 werden Skaftafell en een ander nationaal park, Jökulsárgljúfur national park, samen gebracht in Vatnajökull National Park. Een van de redenen om dit te doen was omdat alle landschappen met elkaar verbonden zijn. De impact van de ijsmassa en de daaronderliggende vulkanen beheersen het landschap.

Waar komen de IJslandse bergen vandaan?

Het buitenaardse landschap van de Vatnajökull.
Alain Tougas

Geologen doen al decennialang onderzoek naar de vulkanische activiteit in dit gebied. In eerste instantie om te zien hoe een ijsmassa die nauwelijks beweegt in staat is om bergen te doen ontstaan.

De afgelopen jaren is daar een groot thema bijgekomen: global warming. Waardoor de noodzaak om ijsmassa's als deze te monitoren is toegenomen. En er uitspraken kunnen worden gedaan over bijvoorbeeld de afname van het ijs.

Maar onder wetenschappers is hierover onenigheid. Het ijs van de Vatnajökull was ten tijde van de Vikingen veel minder dan nu. In de afgelopen tien jaar is de ijsmassa weliswaar dunner geworden, maar de mogelijkheid bestaat dat deze ijsmassa geregeld krimpt en weer uitzet. Verder onderzoek is nodig om dit probleem in kaart te brengen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Vatnajökull NP - IJsmassa, ijsmeren, gletsjers en bergen

Vatnajökull NP - IJsmassa, ijsmeren, gletsjers en bergen

Ontdek de 22 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Beklim de immense ijsmassa: te voet, in een jeep of sneeuwscooter. Vaar tussen drijvende ijsschotsen. Wandel door een buitenaards landschap.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.