Vatnajökull NP - IJsmassa, ijsmeren, gletsjers en bergen

Mijn hoogtepunten

In de namiddag loop ik over één van de gletsjertongen van de Vatnajökull.

Met crampons wandel ik over het harde ijs, terwijl de zon langzaam onder gaat. Wolken hangen voor de steile bergen, de wind is gaan liggen. Ik kijk om me heen, dit is IJsland op zijn best.

Ik sla één ijsbijl in het ijs. En nog één, waarna ik mijn voeten met stijgijzers ook in het ijs duw. Pff, weer een halve meter hoger op de steile ijsmuur. Dit is ijsklimmen in een van de gletsjerspleten van de Vatnajökull. En als ik puffend boven kom voel ik me de 'koning van het ijs'.

Op een quad (vierwielige motorfiets) verken ik de uitlopers van een gletsjer. De rivierbeddingen liggen vol met losse stenen, wat manoeuvreren lastig maakt. Maar op de vlaktes kan het gas los. De zon klimt aan de horizon en geeft de wolken onrealistische kleuren.

Op talloze plaatsen zie ik IJslandse paarden staan. Deze gedrongen dieren zijn extreem sterk en laten zich graag aaien en fotograferen. En dat in een decor waar je u tegen zegt.

Op IJsland moet je een wandeling maken. Dus ik trek de schoenen aan en ga op pad. Ik word omringd door steile bergen, de eerste sneeuw van het seizoen is gevallen en de rotsen zijn groen van het mos. Hoe rustgevend kan een droomplek zijn?

Wie een fototoestel meeneemt naar IJsland krijgt last van het 'ansichtkaartvirus'. Bijna alles wat je ziet voldoet aan een ansichtkaart en je kunt wel blijven klikken. Ik betrap mezelf er op ook bevangen te worden door het virus.

Tijdens een boottocht over gletsjermeer Jökulsárlón vaar ik tussen ijsschotsen in alle kleuren wit en blauw. In het water komen zeehonden nieuwsgierig kijken wie er voorbij komt varen. Dit moet één van de mooiste boottochten ter wereld zijn. En als James Bond hier al is geweest ...

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Vatnajökull NP - IJsmassa, ijsmeren, gletsjers en bergen

Vatnajökull NP - IJsmassa, ijsmeren, gletsjers en bergen

Ontdek de 22 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Beklim de immense ijsmassa: te voet, in een jeep of sneeuwscooter. Vaar tussen drijvende ijsschotsen. Wandel door een buitenaards landschap.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.