Vatnajökull NP - IJsmassa, ijsmeren, gletsjers en bergen

Publiekstrekkers

Het ijs heeft voor diverse 'vreemde' landschappen gezorgd, met mooie namen. Zoals de Laki-kraters, Grímsvötn, Bæjarstaðarskógur en Hvannadalshnúkur.

3. Gletsjermeer Jökulsárlón

Het gletsjermeer Jökulsárlón is een geliefd foto-onderwerp.
Corno van den Berg

Het gletsjermeer van Jökulsárlón is wereldberoemd. Door de grote ijsblokken in het water is dit verreweg het meest bekende gletsjermeer van IJsland. Het ligt ten zuiden van de Vatnajökull gletsjer tussen Skaftafell en het stadje Höfn. Opmerkelijk is dat dit gletsjermeer pas in 1934 ontstond door het smeltwater dat zich in de baai bij de Atlantische Oceaan ophoopte. De zeer smalle strook land wordt doorsneden door een rivier, die het smeltwater afvoert. Het meer groeide snel van 7.9 km² in 1975 tot en omvang van minstens 18 km². Hierdoor bestaat de angst dat het water ooit de smalle landtong zal wegslaan, waardoor onder meer de weg zal verdwijnen. En het meer is door de vele ronddrijvende ijsbergen populair bij toeristen. Overigens zijn in de buurt van Jökulsárlón nog twee andere gletsjermeren te vinden: Fjallsárlón en Breiðárlón.

Deel

Meer over deze droomplek

Vatnajökull NP - IJsmassa, ijsmeren, gletsjers en bergen

Vatnajökull NP - IJsmassa, ijsmeren, gletsjers en bergen

Ontdek de 22 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Beklim de immense ijsmassa: te voet, in een jeep of sneeuwscooter. Vaar tussen drijvende ijsschotsen. Wandel door een buitenaards landschap.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.