Florence - Kunststad van superlatieven

Achtergronden

Florence is één van de grootste cultuursteden ter wereld. Met als drijvende kracht de voormalige bankiers van de paus. Hier ontstond de Renaissance. En het is de thuisbasis van Michelangelo.

Florence is nog steeds één van de grootste cultuursteden ter wereld. Met de toenmalige bankiers van de paus als initiatiefnemers. Met harde hand ontwikkelden zij niet alleen de handelsstad, maar ook hun hobby: kunst. Waardoor de Renaissance ontstond, waar kunstenaars als Da Vinci en Michelangelo tot bloei kwamen.

De bloei van Florence mag een klein wonder heten. Zeker na de duistere Middeleeuwen als Europa zucht onder armoede, oorlogen en ziektes. Het veranderende klimaat wordt voor een belangrijk deel toegeschreven aan de Medici-familie. Deze bankiers beheerden lange tijd het vermogen van de paus. Ze bewijzen in de 15e eeuw dat geld gelijk aan macht is, als zij uitgroeien tot de absolute heersers in Florence en omgeving.

De stad wordt door wetenschappers beschouwd als de bakermat van de Renaissance.

De Medici hadden een grote voorliefde voor architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst als ook de literatuur. Met hun vermogen kochten zij massaal kunst, maar ze creëerden ook een omgeving waar kunstenaars konden opbloeien. Onder meer voor Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, beter bekend als Michelangelo. Van 1490 tot 1492 nam Lorenzo I de' Medici, ook wel Il Magnifico (de prachtlievende) genoemd, hem onder zijn hoede. Waardoor hij in de juiste kringen kon verkeren. En toegang had tot diverse oudheidkundige verzamelingen, waaronder die in de tuin van het San Marco-klooster. Maar de stad inspireerde meer meesters: Leonardo da Vinci schilderde zijn Mona Lisa tussen 1503 en 1506 in Florence.

De stad wordt door wetenschappers beschouwd als de bakermat van de Renaissance. Nergens anders in Italië kun je zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode zien. Deze stroming noemen de Italianen zelf de wedergeboorte van de 'klassieke oudheid'. Duidelijk is dat er een opleving in de kunst en letteren te zien is, die uiteindelijk heel Europa bereikt. Realisme staat daarbij centraal, met name in de schilderkunst.

Ook als handelsstad speelde Florence een belangrijke rol in Europa. Die we ook in Nederland hebben gemerkt. Onze gouden florijn stamt af van de plaatselijke munt die in Florence van hand tot hand ging. De florijn is de voorloper van de gulden die we gebruikten tot de invoering van de euro. En over de beroemde Ponte Vecchio-brug doet nog een verhaal de ronde. In de 18e eeuw moesten handelaren een tafel huren om hun koopwaar op te kunnen stallen. Als ze dat niet meer konden betalen werd de tafel in elkaar getrapt, wat in het Italiaans 'bancarotta' heet. Tafel betekent banca en in elkaar trappen is rotta. Aangenomen wordt dat onze term bankroet daar zijn oorsprong heeft.

Sfeerbeeld van het Uffizi.
Antonio Scaramuzzino
De Medici regeerden met harde hand, waardoor de lokale bevolking zuchtte onder hun bewind. En de Medici voelden zich verheven boven het 'gewone' volk. Het bewijs is de Vasari-gang, een ongeveer duizend meter lange verbinding van het Palazzio Vecchio naar het Palazzo Pitti. In deze brug over de Arno-rivier, bekend als Ponte Vecchio, liet de Medici-familie een aparte doorgang bouwen. Zodat zij zich niet onder het volk hoefden te begeven.

De stad ligt in het dal van de Arno-rivier. De Romeinen stichtten de stad officieel in het jaar 59 onder de naam 'Florentia', wat 'de bloeiende' betekent in Latijn. In de eerste eeuwen groeide de stad gestaag, maar de grootste groei kwam dus pas veel later. De Romeinen hadden dus wel een vooruitziende blik. Florence was tussen 1865 en 1870 zelfs de hoofdstad van Italië, maar moest die eer uiteindelijk toch aan Rome laten.

De Santa Maria del Fiore (die ook vaak Duomo wordt genoemd) wordt vaak als het centrale punt van de stad gezien. ,,Je moet naar de koepel van de dom klimmen, dan pas kun je je volledig overgeven aan de bekoring van Florence.'' Het gezegde is al oud en verwijst naar de beroemde Santa Maria del Fiore, die midden in de stad staat. Vanaf de koepel kijk je uit over de vele rode dakpannen van de huizen die glinsteren in de zon. De paleizen van zandsteen glanzen goud, terwijl overal kerken, bruggen en pleinen te zien zijn. Kunstliefhebbers roemen Florence terecht als één van de grootste cultuursteden ter wereld.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Florence - Kunststad van superlatieven

Florence - Kunststad van superlatieven

Ontdek de 19 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Leer hoe je kunst moet restaureren. Word stil in de Galleria degli Uffizi. Zie Ponte Vecchio bij het vallen van de avond.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.