Florence - Kunststad van superlatieven

Beschermd & Onderzoek

Het onderzoek naar verborgen schatten gaat door in Florence. Mogelijk is er een fresco van Da Vinci verborgen. Terwijl ooit de geschiedenis van de Ponte Vecchio-brug boven water moet komen. Hieronder info over diverse onderzoeken die in deze rijke stad plaats vinden.

Fresco's

Het beeld van Da Vinci net buiten het Uffizi is gemaakt door Luigi Pampaloni.
Richard Carter

Het wordt gezien als één van de grootste raadsels uit de kunstwereld. De Italiaanse Maurizio Seracini vermoedt al tientallen jaren dat achter een muur in het Palazzo Vecchio een groot fresco van Leonardo da Vinci zit. Op allerlei manieren is de afgelopen jaren geprobeerd te achterhalen of dit zo is. Tot nu toe zonder succes. Mogelijk zit er een nieuwer schilderwerk op de originele fresco's, waardoor de onderliggende alleen te achterhalen is door deze weg te halen. Zijn speurtocht gaat door.

Meer info:

NIKI

Sinds de Renaissance heeft Nederland hechte connecties met Florence. De Medici bouwden door de eeuwen heen één van de grootste collecties Vlaamse en Nederlandse kunst in Italië op. Godfried Hoogewerff, emeritus hoogleraar in de kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, wilde hier meer over te weten komen. In 1958 werd daarvoor een Kunsthistorisch Instituut in Florence opgericht. In de heuvels aan de rand van de stad werd een villa gekocht.

Het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut te Florence (NIKI) is nog steeds een onderdeel van de Universiteit van Utrecht. Het doel is een instituut op te zetten waar zowel onderwijs wordt gegeven als wetenschappelijk onderzoek kan worden gedaan. En dan met name over de artistieke relaties tussen Italië en de Nederlanden in de 15de, 16de en 17de eeuw. Het instituut doet zelf onderzoek, maar houdt ook lezingen, congressen en tentoonstellingen in Florence. Daarnaast biedt het hulp aan wetenschappers en studenten.

Meer info:

Ponte Vecchio

Volgens de overlevering stamt de originele Ponte Vecchio-brug uit de Romeinse tijd. En was deze gemaakt van hout, alleen de pilaren waren van steen. Diverse wetenschappers hebben geprobeerd te achterhalen hoe deze brug er ooit uit moet hebben gezien, maar niet iedereen is overtuigd.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Florence - Kunststad van superlatieven

Florence - Kunststad van superlatieven

Ontdek de 19 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Leer hoe je kunst moet restaureren. Word stil in de Galleria degli Uffizi. Zie Ponte Vecchio bij het vallen van de avond.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.