Florence - Kunststad van superlatieven

Doen!

In een rijke stad als Florence is veel te zien. Maar naast de wereldberoemde musea en historische panden biedt de stad nog veel meer.

11. Sta voor de deuren van Ghiberti

De beroemde deuren van Ghiberti, met hier de afbeelding van Ezau en Jacob.
Ingrid

Misschien zijn het wel de meest beroemde deuren ter wereld. Voor de kathedraal Santa Maria del Fiore ligt het Baptisterium. Hier is onder meer Dante gedoopt. Maar de fijn gedecoreerde deuren laten vooral de kwaliteit van de maker, Lorenzo Ghiberti, zien. Deze kunstenaar won in 1401 een prijsvraag. De stad was bevrijd van de pest en dat moest gevierd worden met een ultieme kunstuiting. Zeven vooraanstaande kunstenaars deden mee, waaronder Brunelleschi.

Ghiberti werkte 21 jaar aan het noordportaal van het Baptisterium, waarna hij tussen 1424 en 1452 het oostportaal maakte. Michelangelo noemde dit vol bewondering de 'paradijspoort'. In dit portaal zijn Bijbel-afbeeldingen van bijvoorbeeld De zondeval, Kaïn en Abel, Mozes die de stenen tafelen ontvangt en de Val van Jericho te zien. Waarbij met name het perspectief opvalt dat Ghiberti gebruikte. De originele panelen zijn overigens in het Museo dell'Opera del Duomo te zien, in het Baptisterium hangen natuurgetrouwe kopieën. Verbaas jezelf.Deel

Meer over deze droomplek

Florence - Kunststad van superlatieven

Florence - Kunststad van superlatieven

Ontdek de 19 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Leer hoe je kunst moet restaureren. Word stil in de Galleria degli Uffizi. Zie Ponte Vecchio bij het vallen van de avond.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.