Florence - Kunststad van superlatieven

Publiekstrekkers

Naast het bekende Uffizi, Bargello en de Dom is er veel meer te zien in Florence. En bijna alles ligt op loopafstand van elkaar.

4. Baptisterium

De rijk bewerkte koepel van het Baptisterium.
Toby Forage

Het Baptisterium hoort feitelijk bij de Santa Maria del Fiore. Het ligt voor de kathedraal en is één van de oudste gebouwen van Florence. Het stamt waarschijnlijk uit de 4e eeuw. Het Baptisterium (waar onder andere Dante is gedoopt) heeft twee wereldberoemde kunstwerken. Het plafond stamt uit de 13e eeuw, de mozaïeken laten het Laatste Oordeel zien. Het gebouw is vooral beroemd door de deuren van Lorenzo Ghiberti. Deze kunstenaar won in 1401 een prijsvraag. De stad was bevrijd van de pest en dat moest gevierd worden met een ultieme kunstuiting. Zeven vooraanstaande kunstenaars deden mee, waaronder Brunelleschi. Ghiberti werkte 21 jaar aan het noordportaal van het Baptisterium, waarna hij tussen 1424 en 1452 het oostportaal maakte. Michelangelo noemde dit vol bewondering de ‘paradijspoort’. In dit portaal zijn Bijbel-afbeeldingen van bijvoorbeeld De zondeval, Kaïn en Abel, Mozes die de stenen tafelen ontvangt en de Val van Jericho te zien. Waarbij met name het perspectief opvalt dat Ghiberti gebruikte. De originele panelen zijn overigens in het Museo dell'Opera del Duomo te zien, in het Baptisterium hangen kopieën.

Meer info:

Deel

Meer over deze droomplek

Florence - Kunststad van superlatieven

Florence - Kunststad van superlatieven

Ontdek de 19 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Leer hoe je kunst moet restaureren. Word stil in de Galleria degli Uffizi. Zie Ponte Vecchio bij het vallen van de avond.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.