Pompeii, Napels en Vesuvius - Mens versus vulkaan

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over het onderzoek dat in Pompeii en Herculaneum plaats heeft. En via inventiene manieren worden de mummies tot 'leven' gebracht.

Pompeii

Bij de opgravingen in Pompeii ging de aandacht in het begin vooral uit naar kunstvoorwerpen en schilderingen, mar ook naar wegen en gebouwen. Talloze partijen hebben de afgelopen eeuwen geprobeerd de diverse oude Romeinse steden te reconstrueren. Wat soms lastig was, want Pompeii was in de 6e eeuw vóór Christus gesticht door Griekse kolonisten. Deze stad kent dus veel gebouwen met Griekse en Romeinse invloeden. Ook vanuit het buitenland bestaat veel interesse om opgravingen te doen.

Nederlands onderzoek

Nederlandse wetenschappers hebben ook op diverse vlakken onderzoek gedaan. Dr. Vincent Hunink onderzocht onder meer de vele graffiti op de muren van Pompeii. Hij beschreef meer dan 1.000 teksten op de muren, die veelal met een potscherf of een stuk ijzer waren ingekrast. Het betreft teksten in krakkemikkig Latijn, niet zelden obsceen of beledigend van toon en vaak persoonlijk van aard.

Meer info:

Mummies

In het as vergingen de lichamen van de slachtoffers. De lege ruimtes werden opgevuld met een soort pleisterwerk, zodat de mensen 'zichtbaar' werden.
S J Pinkney

De mummies van Pompeii zijn wereldberoemd. Inwoners werden door hitte en giftige gassen overvallen en lieten het leven. Overigens zijn het geen echte mummies, maar figuren van gips. Giuseppe Fiorelli kreeg in 1860 de leiding over de opgraving in Pompeii. In de dikke aslaag werden diverse holtes met menselijke overblijfselen gevonden. Hij kwam op het idee om deze holtes te vullen met vloeibaar gips. Hierdoor werd de lichaamshouding van de persoon zichtbaar, de kleding en soms weinig verhullende gezichtsuitdrukking. Deze manier van conserveren wordt sindsdien 'casts' genoemd. Overigens werden in Herculaneum wel de botten gevonden van inwoners die door de modderstroom waren verzwolgen.

Herculaneum

Ook voor Herculaneum geldt dat nog lang niet alles is opgegraven. Ook van de beroemde Villa of the Papyri is slechts een deel uitgegraven. Op deze plek werden zo'n 1800 papyrusrollen gevonden. Nog steeds vermoeden wetenschappers dat er veel meer rollen begraven liggen onder de grond. Sommige hebben berekend dat tot nu toe slechts eenvijfde van de complete villa boven water is gehaald.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Pompeii, Napels en Vesuvius - Mens versus vulkaan

Pompeii, Napels en Vesuvius - Mens versus vulkaan

Ontdek de 18 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Voel de Vesuvius. Zie het bordeel van Pompeii. Ontdek mummies en fresco's in Herculaneum en Stabiae. En het Archeologisch Museum in Napels.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.