Rome - De eerste echte wereldstad

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de meest opvallende onderzoeken die archeologen in en rond de stad hebben uitgevoerd. Waarbij steeds nieuwe feiten boven water komen.

Romulus en Remus en de wolvin

Het beeld 'Lupa Capitolina' van Romulus en Remus en de wolvin is wereldberoemd. In 2007 blijkt na uitvoerig onderzoek dat de wolvin niet uit de Oudheid, maar uit de Middeleeuwen (rond de 13e eeuw) stamt. Datering van de klei die bij het vervaardigen van het bronzen beeld is gebruikt geeft dit aan. Eerder werd gedacht dat de 'Captilolijnse wolvin' een Etruskisch, Grieks of Romeins beeld zou zijn. Al eerder werd bekend dat de beelden van de tweeling onder de wolvin niet uit de oudheid, maar uit de 14e eeuw stammen. Deze beelden zijn anders gemaakt, dus dat was mogelijk. Het nieuws dat ook de wolvin veel minder oud is dan gedacht, komt pas in juli 2008 naar buiten. Wetenschappers zijn bang over de gevolgen van het onderzoek. Het maakt van de geschiedenis van Rome nog meer een legende dan een feit. Terwijl veel Italianen juist vasthouden aan de legende.

Sixtijnse Kapel

De beroemde 'creatie' in de Sixtijnse Kapel.
Reut C

De afgelopen decennia zijn er talloze restauratieprojecten uitgevoerd. Soms onopvallend, andere juist heel opvallend. Zoals de twintig jaar durende restauratie van de Sixtijnse Kapel, die in 1999 werd afgerond. Het was restaurateur Gianluigi Colalucci die de klus uitvoerde. Hij startte met de restauratie van het gewelf met de Schepping en de Zondeval.

Op 9 april 1994 was ook de altaarwand met het Laatste Oordeel gerestaureerd. De laatste vijf jaar werden de andere onderdelen onder handen genomen. Niet alle wetenschappers zijn blij met de 'nieuwe' versie, waarin bijvoorbeeld de kleuren veel harder zijn. Overigens zijn tussen alle fresco's nog kleine zwarte plekken die laten zien hoe het er uit zag voor de restauratie. Over de restauratie is uitgebreid gediscussieerd onder wetenschappers. Sommigen vinden de kleuren veel te fel.

Forma Urbis Romae

De Forma Urbis Romae is een wereldberoemde marmeren stadskaart van de Romeinen die stamt uit de 3e eeuw. Er zijn meer dan 1.100 stukken van gevonden, maar deze puzzel is nog niet compleet aan elkaar gelegd. Op de kaart zijn onder meer het Colosseum en talloze andere bekende bouwwerken te zien. De Universiteit van Stanford in de Verenigde Staten heeft de afgelopen jaren alle bekende fragmenten digitaal ingescand. Geavanceerde computerprogramma's proberen nu de kaart te reconstrueren. Waarbij ook de hulp van het publiek wordt gevraagd.

Nederlands tintje

De bescherming van monumenten in Rome kent een Nederlands tintje. De Roermondse architect Pierre Cuypers hoorde rond 1900 dat delen van de ondergrondse catacomben op instorten stonden. Een groot deel van Rome is uitgehouwen in vulkanisch tufsteen, dat opvallend poreus is. Cuypers speelde een belangrijke rol bij het in kaart brengen van de ondergrondse catacomben die net buiten Rome liggen. Hij mat ze op, tekende ze na en fotografeerde ze. Om vervolgens een deel ervan na te bouwen in de grotten van Valkenburg. Cuypers werd vooral bekend als architect van onder meer het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Ook ontwierp hij talloze kerken.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Rome: een Droomplek.

Rome is de wereldstad met een ongekende rijkdom aan historie. Hier komen de Romeinen tot leven. Ideaal voor een stedentrip of als onderdeel van een langere vakantie door Italië.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Romeinse Monumenten als het Colosseum, Forum Romanum en Pantheon
  2. Vaticaanstad in al zijn glorie, inclusief de Sixtijnse Kapel
  3. Het Italiaanse leven van lekker eten, drinken en shoppen

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Rome - De eerste echte wereldstad

Rome - De eerste echte wereldstad

Ontdek de 32 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Dwaal door de duistere catacomben. Beklim de Sint-Pieter voor een weergaloos uitzicht. Verrek je nek bij de Sixtijnse Kapel. Of rij op een Vespa langs filmlocaties.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.