Rome - De eerste echte wereldstad

Publiekstrekkers

Het Colosseum en de Sint-Pieter zijn wereldberoemd. Maar Rome heeft een overweldigend aantal historische gebouwen. En veel minder bekende.

29. Sixtijnse Kapel

lokaal: Capella Sistina
De beroemde 'creatie' in de Sixtijnse Kapel.
Reut C

De Sixtijnse Kapel is één van de vele kunstschatten in de Vaticaanse musea. De kapel werd tussen 1475 en 1483 gebouwd in opdracht van Paus Sixtus IV. Naar hem werd de kapel vernoemd. De beroemde fresco's van Michelangelo worden beschouwd als het hoogtepunt van de Italiaanse Renaissance-schilderkunst. De opdracht om de muren te beschilderen werd overigens eerder aan diverse kunstenaars gegeven, waaronder Cosimo Rosselli, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio en Pietro Perugino.

Hun opdracht was om tien fresco's met scènes uit het Oude Testament te maken. Zo is er de Purificatie van de Leper, de Geboorte van Mozes en het Straffen van Core, Detan en Abiron (Botticelli), het Laatste Avondmaal en Mozes op de Sanai Berg (Cosimo Rosselli), Het Testament van Mozes en zijn Dood (Signorelli) en de Levering van de Sleutels (Perugino) te zien. Een aantal van deze fresco’s is vernietigd om plaats te maken voor 'Het Laatste Oordeel' van Michelangelo aan het begin van 16e eeuw. Een groot aantal van de originele fresco’s is nog te zien op de muren van de kapel. Overigens wordt de Sixtijnse Kapel nog steeds gebruikt. De kardinalen gaan op deze bijzondere plek in conclaaf als er een nieuwe paus moet worden gekozen.

Deel

Meer over deze droomplek

Rome - De eerste echte wereldstad

Rome - De eerste echte wereldstad

Ontdek de 32 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Dwaal door de duistere catacomben. Beklim de Sint-Pieter voor een weergaloos uitzicht. Verrek je nek bij de Sixtijnse Kapel. Of rij op een Vespa langs filmlocaties.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.