Venetië - Wereldstad van de romantiek

Beschermd & Onderzoek

Het is een strijd tussen mens en natuur. De inwoners van Venetië vechten al lang tegen het water, dat huizen, maar ook hun monumenten vernielen. Er zijn door de jaren heen talloze ideeën uitgeprobeerd, hieronder is informatie te vinden over het huidige immense project.

Hoog water

Het hoge water van Venetië staat soms in de huizen, kerken en andere monumenten.
Gwenael Piaser

Venetië ligt in een natuurlijke lagune waar zeewater via drie doorgangen naar binnen komt. Al jaren klagen de bewoners over het wassende water dat de stad bedreigt, maar toen de UNESCO een noodkreet liet horen was het wereldnieuws.

Veel gebouwen en kunstwerken hebben te veel last van het zoute water dat geregeld bij hoog water de stad overstroomt. Waarbij zelfs werd uitgesproken dat de stad mogelijk helemaal onder water zou kunnen verdwijnen. De reden is simpel. Venetië (en ook Florence) worden steeds vaker getroffen door extreem hoog water. Wisselende waterstanden zijn hier normaal, maar cijfers tonen aan dat dit fenomeen steeds vaker voor komt.

Natuur

Gedeeltelijk ligt de oorzaak bij de natuur (springvloed, getij en wind), maar steeds vaker speelt de mens een rol. Fabrieken in de omgeving hebben in de jaren zeventig veel grondwater weggepompt, waardoor veel huizen en gebouwen langzaam in de grond weg zakken. Daarnaast is het biologische evenwicht in de lagune door allerlei mislukte plannen verstoord. En met de klimaatverandering is de kans aanwezig dat de wateroverlast alleen maar toeneemt.

Stormvloedkering

De lagune van Venetië met links de stad en rechts één van de doorgangen naar open zee.
Google

Al jaren discussieert de Italiaanse overheid over een stormvloedkering om de stad te beschermen. De oplossing werd MOSE, wat staat voor Modulo Sperimentale Elettromeccanico. Het project ging in 2003 van start en moet in 2014 afgerond zijn. Dit systeem kan de drie openingen waar de lagune in contact staat met de zee tijdelijk afsluiten bij opkomend hoog water.

De komende jaren worden talloze holle metalen schotten geplaatst die normaal gesproken plat op de zeebodem liggen. Als er hoog water dreigt, worden de schotten vol lucht gepompt. Zo komen ze verticaal te staan, waardoor ze een barrière vormen. Hiermee kan een waterhoogteverschil van maximaal 2 meter tussen de lagune en de zee ontstaan. Natuurbeschermers vrezen dat door het immense bouwwerk de natuur zal worden verstoord.

Stichting Nederlands Venetië Comité

In talloze landen zijn inmiddels initiatieven ontplooid om te helpen. Ook Nederland speelt een rol bij de bescherming van de kunstschatten van Venetië. De Stichting Nederlands Venetië Comité zet zich met name in om objecten van culturele en/of kunsthistorische waarde te beschermen.

Enkele bestuursleden van het eerste uur zijn Philips-directeur Theo Tromp, Hans Rutgers (Fondation Européenne de la Culture), Gustav Leonhardt, Simon Levie (directeur Rijksmuseum), Prof. Henk Schulte Nordtholt, (Nederlands Instituut), F. Tunnissen (directeur UNESCO Nederland). Later traden toe als voorzitter de ex-ambassadeurs van Nederland in Italië Han Boon en Baron van Pallandt en Prof. Bernard Aikema.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Venetië: een Droomplek.

De kanalen maken Venetië uniek. Voor wie graag een andere stedentrip maakt, of als tussenstop als je een rondreis door Italië maakt. De smalle straatjes zijn ideaal om te wandelen, maar ook een boottocht in een gondel moet eigenlijk wel. En je kunt hier opvallend goed shoppen, uit eten gaan en het Italiaanse leven in je op nemen.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De vele monumentale gebouwen van de oude heersers; de Dogen
  2. Het wereldberoemde jaarlijkse carnaval
  3. Omliggende eilanden als Murano

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Venetië - Wereldstad van de romantiek

Venetië - Wereldstad van de romantiek

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Vier het carnaval, gondel door de stad en geef elkaar hier het 'ja'-woord. Of maak het Feest van de Pest mee.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.