Gozo - Stap in het verleden

Achtergronden

Op Gozo lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Terwijl het verleden juist rumoerig was. Talloze volkeren hebben hier huis gehouden. Dat is nu nog te zien.

Gozo is een mystiek eiland, waar letterlijk de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Rust en ruimte, maar het heeft bijvoorbeeld ook een tempelcomplex dat als een van de oudste vrijstaande gebouwen ter wereld wordt gezien. Ouder dan de piramiden van Egypte of Stonehenge in Engeland bijvoorbeeld. Alleen is onduidelijk wie de tempel heeft gebouwd. Het is een plek waar ooit mini-olifanten en reuzenmuizen rond liepen.

Gozo is onderdeel van Malta, wat een van de kleinste landen van Europa is. Een afgelegen, maar strategisch gelegen groep eilanden dat door de eeuwen heen een belangrijke rol heeft gespeeld. Het opvallend onbekende Ggantija tempelcomplex is maar liefst 5.800 jaar oud. Het is de best overgebleven tempel van alle ruïnes op Gozo en het naastgelegen hoofdeiland.

Wie Gozo bezoekt stapt zo'n 200 jaar terug in de tijd.

Ggantija verbaast de wetenschap nog steeds. Want het volk dat deze tempel heeft gebouwd is onbekend. Waarom ze zijn gebouwd is ook vaag. Net als de reden waarom dit soort tempels alleen op deze eilanden zijn gebouwd. Het hoort bij deze afgelegen eilanden in de Middellandse Zee. Vooral bij het rustieke Gozo, dat alleen per veerboot en watervliegtuig is te bereiken.

Wetenschappers hebben achterhaald dat de eilanden ooit via een landbrug verbonden waren met het huidige Sicilië. Vermoedelijk zijn de eerste bewoners letterlijk aan komen lopen. En zijn ze hier gaan wonen en hebben ze de tempels gebouwd. En steeg langzaam het water in de Middellandse Zee door de opwarming van de aarde, waardoor gletsjers smolten.

In de eeuwen erna hebben verschillende culturen geprobeerd het hart van de Middellandse Zee te veroveren. De eilanden zijn een opmerkelijk strategische plek. Want als je Malta en Gozo in handen had, dan heerste je over dit deel van het water. En kon je Sicilië aanvallen bijvoorbeeld, dat 70 kilometer verderop ligt.

Dus kwamen hier onder meer de Feniciërs, Romeinen, de Vandalen (Oost-Germaans nomadisch volk), de Goten, de Byzantijnen, de islamitische Arabieren, de Normandiërs, de Johannieten en recent de Engelsen. Van de meesten zijn nog overblijfselen te zien op de eilanden. Op 21 september 1964 wordt Malta onafhankelijk.

Wie Gozo bezoekt stapt zo'n 200 jaar terug in de tijd. Natuurlijk hebben ze hier ook alle moderne gemakken, maar veel boeren bewerken het land nog traditioneel. Want wat nieuws is hoeft nog niet beter te zijn. Sowieso houden de bewoners veel tradities in ere. En het geringe aantal bewoners zorgt er voor dat hier de rust regeert. Echte rust. Die je niet hoeft te zoeken, maar je gewoon ontmoet. Wat goed past bij het bijzondere verleden van dit eiland.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Gozo - Stap in het verleden

Gozo - Stap in het verleden

Ontdek de 18 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Stap letterlijk terug in de tijd. Zie de opmerkelijke 'Azure Window' en 'Blue Hole'. Dwaal door de Middeleeuwse Citadel. Onderga een Festa.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.