Gozo - Stap in het verleden

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de vele bijzondere opgravingen die op Gozo zijn uitgevoerd. Wetenschappers proberen nog steeds te achterhalen welke mensen verantwoordelijk zijn voor de gebouwen en de diverse gevonden voorwerpen.

Tempels van Ggantija

Eén van de opmerkelijke structuren in Ggantija.
Corno van den Berg

Archeologen verbazen zich al eeuwen over de extreem oude tempels op deze eilanden. Ze liggen op een heuvelrug op ongeveer 115 m hoogte boven het plaatsje Xagħr op Gozo. Volgens archeologen zijn de diverse tempels ergens tussen 3.600 en 2.500 voor Christus gebouwd. Al kunnen ze zelfs nog ouder zijn.

Ggantija wordt zelfs geschat op 5.800 jaar oud. En het is tevens de meest intacte van alle ruïnes. Daarnaast is het mogelijk ook nog het eerste vrijstaande gebouw dat door de mens is gemaakt.

Geleerden hebben geen idee hoe de oorspronkelijke bewoners de gigantische rotsblokken van verschillende tonnen hebben verplaatst. De stenen van de buitenste muur meten maar liefst zes meter in hoogte. Het is nog steeds een mysterie hoe de mensen met hun primitieve hulpmiddelen zo'n constructie konden bouwen.

Vraagtekens

De bijzondere ingang van een Ggantija Tempel.
Corno van den Berg

Rondom de twee tempels zijn nog talloze dingen onduidelijk. Onder meer waarom deze tempel is gebouwd is onduidelijk, het stamt mogelijk van een oude religie. Ook is er weinig bekend over de makers.

Ze hebben stenen houten 'rollers' gevonden om de immense stenen die zijn gebruikt te verplaatsen. Daarnaast zijn potscherven gevonden, dezelfde die op Sicilië voor komen. Waardoor de theorie heerst dat de makers van de tempels niet uit Afrika, maar uit Sicilië afkomstig zijn.

Mogelijk was er toen een landbrug met Sicilië, waardoor de mensen simpelweg over konden lopen. Alleen zijn op Sicilië geen gelijksoortige tempels gevonden, nergens in de nabije omgeving. Wat het mysterie nog groter maakt. En het is slechts een theorie, en zoals zo vaak zijn er wetenschappers die er heel anders over denken.

Werelderfgoed

De UNESCO heeft zeven tempels op Malta en Gozo al sinds 1980 op de lijst met Werelderfgoederen staan. De eerste lijst werd in 1978 opgesteld. Het geeft de belangrijkheid voor de mens aan van hetgeen hier is ontdekt.

De zeven zijn: De twee van Ggantija op Gozo vanwege hun opvallend groot formaat voor bouwwerken uit de bronstijd. Op Malta gaat het om de tempels van Hagar Qin, Mnajdra en Tarxien. Dit zijn unieke architectonische meesterwerken. In Ta'Hagrat en Skorba is goed te zien hoe de ontwikkeling van het tempel bouwen plaats had op de eilanden.

Venusbeeldjes

Eén van de beroemde venusbeeldjes die op Gozo en Malta zijn gevonden.
Chris Booth

In diverse tempels zijn opmerkelijke venusbeeldjes gevonden. Sommige zijn meer dan 5.000 jaar oud en nog intact. Ook in Ggantija zijn deze beeldjes gevonden, waaronder een van twee vrouwen, gekleed in rokjes. Bijzonder is dat de hoofdjes uitneembaar zijn. Overigens ontbreekt er één.

Geleerden weten niet precies waarom deze beeldjes (de meeste zijn niet groter dan 12,5 cm) zijn gemaakt. Veel van hen geloven dat de dame een godheid is en dat het beeldje gelinkt is aan begrafenisrituelen. Een andere theorie is dat zij de personificatie van de dood is. De meeste beeldjes zijn te zien in het Archeologisch Museum van Valletta op Malta.

Mini-olifanten

Net als op Kreta, Cyprus en bijvoorbeeld Sardinië zijn ook op Malta en Gozo in grotten als Għar Dalam fossielen gevonden van mini-olifanten. Opmerkelijk genoeg lijken ze meer op Aziatische olifanten dan op Afrikaanse olifanten. Ze waren niet groter dan zo'n 90 centimeter, waarschijnlijk omdat hun leefgebied door de zee werd beperkt.

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Gozo - Stap in het verleden

Gozo - Stap in het verleden

Ontdek de 18 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Stap letterlijk terug in de tijd. Zie de opmerkelijke 'Azure Window' en 'Blue Hole'. Dwaal door de Middeleeuwse Citadel. Onderga een Festa.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.