Amsterdam - Multiculturele stad in oud decor

Achtergronden

Amsterdam stamt waarschijnlijk uit de 13e eeuw. De stad kent een extreem rijke geschiedenis. De Hollanders waren zelfs toonaangevend in de wereld.

De grachten en herenhuizen van Amsterdam zijn wereldberoemd. Net als het huis van Anne Frank. En de seksindustrie en coffeeshops in de stad. Het maakt van Amsterdam een moderne stad, waar een opvallende multiculturele samenleving te zien is. Waar ook het rijke verleden nooit ver weg is.

De stad is niet eens zo oud, Amsterdam dateert waarschijnlijk uit de 13e eeuw. Hij wordt voor het eerst genoemd in een brief uit 1275 van Floris V waarin hij de bewoners vrije vaart verleent over de Hollandse wateren. Hoe lang de stad dan al bestaat is onbekend. Destijds behoort het tot het bisdom van Utrecht. Dit land is pas recent overwonnen op het wassende water. De bisschop laat het besturen door de Heren van Amstel, maar dit levert continu strijd op. Zij vermoorden in 1296 Floris V.

De stad groeit uit tot de belangrijkste handelsstad van Europa.

Archeologen denken dat rond 1230 talloze dijken langs de monding van de Amstel verrijzen. Wat de stad de verbasterde naam Amsterdam geeft. Volgens hen zijn op de dijk langs de westoever (wat tegenwoordig de Nieuwendijk heet) de allereerste huizen gebouwd. Wanneer de stad stadsrechten krijgt is niet bekend, maar waarschijnlijk is dit rond 1300.

De belangrijkste archeologische vindplaats bevindt zich ter hoogte van de binnenplaats tussen de Nieuwezijds Kolk en de Dirk van Hasseltssteeg. In 1994 wordt hier een ommuurd terrein met hoektorens gevonden. Zij vormen de kop van een nederzetting aan het IJ en de Amstel. De muren stammen uit de 13e eeuw en zijn daarmee het oudste bouwwerk van Amsterdam.

Enkele van de vele oude grachtenpanden van Amsterdam.
Corno van den Berg

Bier en haring spelen in de geschiedenis van Amsterdam een bijzondere rol. In de eerste jaren draait de economie volledig hierop. Er wordt zelfs tol op bier geheven. Het is tegenwoordig moeilijk voor te stellen, maar het grachtenwater was ooit helder en schoon genoeg om er bier mee te brouwen. Amsterdam bouwt met talloze andere grote steden, zoals Hamburg, een lucratieve bierhandel op. Waarmee feitelijk de basis voor de latere handelsstad wordt gelegd. Het Damrak, dat dan nog in zee ligt, ontwikkelt zich tot de haven van Amsterdam.

Bij de opstand tegen Spanje in de 16e eeuw sluit Amsterdam zich pas laat aan. De reden is simpel; handelsbelangen dwingen het stadsbestuur. Als de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog Antwerpen innemen, vluchten veel inwoners naar Amsterdam. Waardoor de stad niet alleen groeit, maar ook een immense economische impuls kreeg. Met de Gouden Eeuw tot gevolg …

Maar groei is in Amsterdam niet altijd even makkelijk geweest, het gebied rond Amsterdam is in de 16e eeuw één groot moeras. Nederland is inmiddels gewend te leven met water, waardoor talloze ingenieuze vindingen worden gedaan. Een daarvan is om de groeiende stad boven water te houden. En uit te breiden. Net buiten de bestaande bebouwing wordt een gracht gegraven, die in verbinding staat met de andere grachten. Zodat het water altijd weg kan.

En met het verworven zand worden telkens rijen ophogingen gemaakt. Waarop de karakteristieke koopmanshuizen en pakhuizen worden gebouwd. Op een fundering van houten palen. Langzaam ontstaat zo de beroemde grachtengordel, een menselijk spinnenweb dat uniek in de wereld is.

Het Nederlands bier zorgt voor goede contacten in het Oostzeegebied. Maar als de handel stagneert worden door de Amsterdamse kooplieden nieuwe afzetmogelijkheden gezocht. Zij sturen in 1595 Cornelis de Houtman naar het toenmalige Indië, dat tegenwoordig Indonesië heet. Zijn taak is simpel: zoeken naar handel. Als hij met veelbelovende berichten terug komt, wordt in 1602 de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) opgericht.

In deze eerste NV ter wereld is Amsterdam de grootaandeelhouder. De stad groeit uit tot de belangrijkste handelsstad van Europa, en is daarmee ook het financiële centrum. De VOC zorgt er voor dat het drinken van koffie en thee in Nederland een normaal verschijnsel wordt. En dat we specerijen als peper, nootmuskaat, foelie en kruidnagelen gaan gebruiken.

Meer info:

In de Gouden Eeuw (waarmee meestal de gehele 17e eeuw wordt aangeduid) bloeit ook de Nederlandse kunst. Rembrandt maakt naam in Europa, maar ook schrijvers en dichters als Joost van den Vondel, Bredero en P.C. Hooft laten van zich horen. Net als de componist Jan Pieterszoon Sweelinck, die toen ook al in het buitenland beroemd is. Ook de wetenschap bloeit. In 1632 wordt het Athenaeum Illustre geopend, dit is de voorloper van de Universiteit van Amsterdam.

Misoogsten, oorlogen en een Engels handelsembargo zet aan het einde van de 17e eeuw Amsterdam onder druk. Langzaam verliest de stad haar leidinggevende functie. Het inwoneraantal daalt drastisch en het duurt tot de 19e eeuw voordat enig herstel zichtbaar is. Het Noordzeekanaal, dat in 1876 in gebruik wordt genomen, geeft Amsterdam weer enige status als haven.

Wat tijdens de Industriële Revolutie voor opnieuw een grote bloei zorgt. En levert talloze nieuwe bewoners op, vooral vanuit de provincies. Maar de tijd van de Gouden Eeuw keert niet meer terug. In de jaren erna zorgt het liberale beleid in Nederland er voor dat de stad opnieuw tot bloei komt. Ditmaal is het het toerisme, waarbij vooral veel jongeren en kunstliefhebbers de stad aan doen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Amsterdam: een Droomplek.

Amsterdam is een heuse wereldstad. Een multiculturele metropool die uniek is. Waar je keer op keer kunt komen en je kunt blijven verbazen. Een goede plek om te shoppen, te stappen of naar de diverse evenementen te gaan.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De diverse musea zijn wereldberoemd, maar niet elke Nederlander is er geweest.
  2. Het Anne Frankhuis is een absolute must.
  3. Het rijke VOC-verleden is hier nog aanwezig.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Amsterdam - Multiculturele stad in oud decor

Amsterdam - Multiculturele stad in oud decor

Ontdek de 21 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Maak een VOC-wandeling. Jaag op spoken in Mokum. Leer etsen als Rembrandt. En zie de verbouwing van het Rijksmuseum.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.