Amsterdam - Multiculturele stad in oud decor

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over hoe talloze mensen zich inzetten om de stad te beschermen. Van Werelderfgoed tot het schoner willen krijgen van het grachtenwater.

Werelderfgoed

Sinds augustus 2010 staan de Amsterdamse grachten officieel op de lijst van Werelderfgoed van Unesco. Volgens de VN-commissie is het oude stadshart van Amsterdam een culturele locatie die vanuit internationaal perspectief van uitzonderlijke waarde is. De grachtengordel is het negende werelderfgoed in Nederland. Eerder al werden de Stelling van Amsterdam, Waddenzee, het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, de molens van Kinderdijk, het Woudagemaal, droogmakerij de Beemster, het voormalige eiland Schokland en Willemstad op Curaçao op de lijst gezet.

Stelling van Amsterdam

Opmerkelijk is dat de 135 kilometer lange Stelling van Amsterdam sinds 1996 wel uitgeroepen is tot werelderfgoed. De 42 forten, batterijen, dijken en sluizen liggen gemiddeld op zo'n 15 tot 20 kilometer van Amsterdam. Om de stad te beschermen konden op ingenieuze wijze veel landerijen onder water worden gezet.

Vereniging Vrienden van de Binnenstad

De Stadsschouwburg bij het vallen van de avond.
Corno van den Berg

In 1975, toen de stad 700 jaar bestond, werd de vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad opgericht. Het doel is voornamelijk om het historische stadsgezicht van de binnenstad in stand te houden. Ze zien zich als de waakhond totdat de binnenstad uitgeroepen is tot werelderfgoed. Bij alle bouwprojecten wordt een standpunt ingenomen en mee gediscussieerd. Ook worden alternatieve voorstellen gedaan voor bijvoorbeeld renovatieprojecten.

Grachten

Door de jaren heen zijn talloze projecten opgezet om het grachtenwater schoner te krijgen. In de grachten zijn meer dan veertig soorten vis gesignaleerd, waaronder giebel en harnasmannetje. Maar ook haring en snoek. Op de grachtenbodem leven opvallend veel krabben. Sommige soorten komen hier van nature niet voor en zijn met schepen uit verre oorden mee gereisd. Een van de grootste problemen blijft echter menselijk afval, waardoor talloze ziekteverwekkers in het water terecht komen.

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Amsterdam: een Droomplek.

Amsterdam is een heuse wereldstad. Een multiculturele metropool die uniek is. Waar je keer op keer kunt komen en je kunt blijven verbazen. Een goede plek om te shoppen, te stappen of naar de diverse evenementen te gaan.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De diverse musea zijn wereldberoemd, maar niet elke Nederlander is er geweest.
  2. Het Anne Frankhuis is een absolute must.
  3. Het rijke VOC-verleden is hier nog aanwezig.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Amsterdam - Multiculturele stad in oud decor

Amsterdam - Multiculturele stad in oud decor

Ontdek de 21 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Maak een VOC-wandeling. Jaag op spoken in Mokum. Leer etsen als Rembrandt. En zie de verbouwing van het Rijksmuseum.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.