Dovrefjell NP - Het rijk van de muskusos

Mijn hoogtepunten

Dit is één van de weinige plekken ter wereld waar je muskusossen kunt tegen komen. Oerdieren in een oerlandschap.

  • Het is een heerlijk gevoel om te worden gekleineerd door bergtoppen, snelstromende rivieren en tientallen watervallen. Dit is Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationaal Park in het hart van Noorwegen. Fjell, het betekent niet voor niets 'berg' in het Noors.

  • Dit is één van de weinige plekken ter wereld waar je muskusossen kunt tegen komen. Oerdieren in een oerlandschap. Dovrefjell is bijzonder door de ligging op hoogte, maar wel in het zuidelijk deel van Scandinavië. Dit gebied kent een extreem klimaat. In de zomer kan het hier boven de 20 graden worden, in de winter duikt het kwik opvallend vaak tot min 20. En zoals zo vaak: talloze dieren en planten hebben zich aangepast.

  • Het is juni en dus voorjaar. In de bergen liggen nog restjes sneeuw, de zon creeërt kleine stroompjes smeltwater. Ikzelf ook: zweet parelt van mijn voorhoofd. De beklimming van de heuvel valt tegen, het is steil, warm en glad. Totdat ik het plateau bereik en ik mijlenver kan kijken.

  • Al kom ik hier voor één dier, het landschap is meer dan indrukwekkend. Maar lang krijg ik niet om daar over na te denken. Ineens staat hij voor me. De muskusos is niet onder de indruk. Op zijn gemak loopt hij door het riviertje naar de overkant. Geen angst, zelfs geen reactie. Eén brok kracht: zijn immense kop met hoorns torenen boven de dikke vacht uit. Deze meer dan imposante dieren zijn het toonbeeld van Dovrefjell. Een ongekende ervaring.

  • De zonsondergang in de bergen is bijzonder. Ik dwaal nog wat rond en wacht tot de laatste zonnestralen de wolken verlichten. Zoals altijd een heerlijk rustmoment en ideaal om de dag af te sluiten. Ik betrap mezelf er op goed om me heen te kijken of er niet een verdwaalde muskusos loopt. Maar het blijft rustig.

  • In de vroege ochtend zie ik een muskusos vanuit mijn raam. Dat is het voordeel van overnachten in het park, in dit geval in Kongsvold Fjeldstue. Het dier is naar beneden gelopen voor een maaltje vers gras. Hij laat me erg dichtbij komen, zodat ik goede foto's kan maken. Maar een beetje eng is het wel, want ze kunnen ineens van humeur omslaan heb ik al van diverse mensen gehoord. Maar hij blijft rustig, ik laat hem maar. Zo zijn we beiden tevreden.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Dovrefjell NP: een Droomplek.

Dovrefjell Nationaal Park in Noorwegen is populair bij wandelaars. Hier kun je goed op een safari in Scandinavië, met bijzondere dieren.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Dovrefjell is de beste plek ter wereld om muskusossen in het wild te zien.
  2. Wandel door de beroemde bergen van Zuid-Noorwegen.
  3. Speur naar andere dieren als elanden en rendieren.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Dovrefjell NP - Het rijk van de muskusos

Dovrefjell NP - Het rijk van de muskusos

Ontdek de 8 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie een muskusos van dichtbij in het wild. Wandel door de beroemde bergen van Zuid-Noorwegen. Zie ongekende architectuur in de wildernis.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.