Lofoten - De mooiste eilanden ter wereld?

Achtergronden

De eilanden worden keer op keer tot de mooiste ter wereld verkozen. En terecht.

Keer op keer worden de Lofoten verkozen tot een van de mooiste bestemmingen ter wereld. Onder meer bij National Geographic eindigde de Lofoten op de derde plaats. Volgens velen zijn dit de mooiste eilanden ter wereld, en niet bijvoorbeeld de Seychellen of Malediven. De reden is omdat de diversiteit van landschappen groter is. En de Lofoten zijn 'ruiger', wat vooral natuurliefhebbers aantrekt.

Steile bergen die overgaan in stranden met geel zand en helder water. Het lijkt 'Klein Zwitserland aan zee' wel. En door de ligging, boven de poolcirkel, is het weer hier grimmig. Waardoor je zowel zon als een blauwe lucht kan hebben, maar ook sneeuw en alle tinten grijs om je heen.

Lofoten bestaat uit diverse eilanden. De bekendste zijn:
Skomvær, Røst, Værøy, Gimsøya, Moskenesøya, Vestvågøy, Austvågøy en Flakstadøya.

De noordelijker gelegen eilandengroep Vesterålen wordt vaak ook tot de Lofoten gerekend. Vanuit Vesterålen worden de beroemde walvissafari's georganiseerd, waardoor een bezoek aan beide regio's erg populair is. De vier grotere eilanden van Vesterålen zijn Andøya, Langøya, Hinnøya en Hadseløya.

Het lijkt 'Klein Zwitserland aan zee' wel.

Wie door de Lofoten reist zal het opvallend dat er geen grootschalige ontwikkeling is. Grote hotels ontbreken bijvoorbeeld. Net als snelwegen, de wegen slingeren van dorpje naar dorpje langs de kust. De bevolking wil het graag zo houden, al staan projectontwikkelaars te trappelen om de eilanden te voorzien van veel toeristenfaciliteiten.

De smid aan het werk.
Corno van den Berg

De eilanden liggen boven de poolcirkel, maar de Warme Golfstroom zorgt voor een uniek klimaat. Zeker als je het vergelijkt met andere regio's op gelijke breedte, zoals Alaska of Groenland. Het klimaat is zelfs mild, waardoor de Lofoten zachte winters en een verhoudingsgewijs koele zomer kennen.

Maar er is meer. De zeelucht botst hier op de bergen, waardoor bijzondere wolken ontstaan. En bij de lage stand van de zon  ontstaat er een bijzonder samenspel tussen het licht en het landschap. Waardoor al meer dan een eeuw schilders en fotografen afreizen naar deze plek. En wie naar de Lofoten gaat zal de diversiteit in de lucht zelf ervaren.

Een relatief onbekende kant van de Lofoten vormen de Vikingen. Zij bouwden hier het grootste Vikinghuis ter wereld. En, in hun tijd (de Middeleeuwen) waren er bijna geen mogelijkheden voor landbouw. Mensen leefden vooral in het kustgebied en specialiseerden zich in het boten bouwen. Met in de 8e eeuw ontdekking- en handelsreizen als gevolg. Iets wat toeristen nu doen in hun geboorteland, maar dan wel iets vriendelijker.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Lofoten: een Droomplek.

De Lofoten hebben een uniek landschap en klimaat. De eilanden zijn ideaal om te combineren in een rondreis langs de Noordkaap en de Noorse fjorden.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Steile bergen die tot aan zee doorlopen, met stranden en ongekend helder water.
  2. Rond de Lofoten leven dieren als orka, potvis, zeearend en papegaaiduiker.
  3. Bijna altijd zijn er bijzondere wolken en zie je luchten zoals nergens ter wereld.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Lofoten - De mooiste eilanden ter wereld?

Lofoten - De mooiste eilanden ter wereld?

Ontdek de 23 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontdek de mooiste kust ter wereld. Vind dieren als orka, zeearend en diverse walvissen. Proef de lekkerste verse vis.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.