Lofoten - De mooiste eilanden ter wereld?

Doen!

Ontdek de leukste excursies die je op de Lofoten kunt doen.

7. Leer alles over stokvis en klipvis

Gedroogde vis hangt buiten te drogen op de Lofoten.
Corno van den Berg
De beelden zijn wereldberoemd. Vis (meestal kabeljauw) die aan rekken hangt te drogen in de zon. Dit is stokvis (of 'tørrfisk' zoals het op de Lofoten heet). Drogen in de Noorse zon en wind is een eeuwenoude conserveermethode. De vis wordt gevangen in het voorjaar en ontdaan van kop en ingewanden.

Het drogen in de buitenlucht duurt ongeveer 3 maanden, daarna wordt de vis in houten tochtige pakhuizen nagedroogd. Volgens archeologen keken de Vikingen het af van de Indianen aan de Oostkust van Canada. Dit was rond het jaar 1000. De vis werd gedroogd op stokken, vandaar de naam. De Portugezen deden het ook, maar zouten de verse vis direct in.

Deze werd vervolgens op de klippen te drogen gelegd. Sindsdien wordt dit klipvis genoemd. Beide soorten zijn zeer lang houdbaar, tot wel een jaar. Van een kilo verse vis blijft ongeveer tweehonderd gram (gedroogde) stokvis of klipvis over. Om het te eten moet de vis ca. 36 uur worden geweekt. Probeer het in de restaurants of bezoek het Stokvis Museum in Å, in het zuidelijke puntje van de Lofoten.

Deel

Meer over deze droomplek

Lofoten - De mooiste eilanden ter wereld?

Lofoten - De mooiste eilanden ter wereld?

Ontdek de 23 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontdek de mooiste kust ter wereld. Vind dieren als orka, zeearend en diverse walvissen. Proef de lekkerste verse vis.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.