Lofoten - De mooiste eilanden ter wereld?

Mijn hoogtepunten

Langs de kust zie ik het in water ineens een groepje orka's.

Op hun gemak zwemt een groep orka's voorbij, er zitten twee jongen bij, maar vooral de vin van het grootste vrouwtje valt op. Mijn dag is in één keer volmaakt geworden.

Al op de eerste dag van mijn bezoek zie ik een jonge steenarend zit op een steen uit te rusten. Zijn lichte kop steekt fel af bij de donkere buik en vleugels. Hij kijkt me aan, maar is niet onder de indruk.

De ontmoeting verbleekt bij de safari een dag later. Dit komt ook omdat de dieren letterlijk een vis toegeworpen krijgen. Die ik eerst zelf moest vangen. Zonder aas, zo hongerig zijn de vissen hier. Meer dan twintig zeearenden laten zich verleiden om dichtbij te komen, iets wat anders nooit zou lukken. Het is extra bijzonder als er een op anderhalve meter afstand over mijn hoofd suist… Ik vergeet gewoon een foto te maken.

Rondrijden over de bochtige wegen, terwijl na elke bocht een nieuw deel uit de serie Berg en Zee te zien is. Het is machtig om te zien hoe steil sommige kusten zijn en hoe spits de pieken van de bergen. Ik kom bijna ogen tekort.

Eindelijk leer ik het verschil tussen stokvis en klipvis. Dus moet ik het ook maar proeven. Ik lust beiden graag. Hangend aan de rekken buiten vond ik het nog wel gek, ook al door de vele meeuwen die er al aan zaten te eten.

Hier moet je het water op, om het landschap ook op een andere manier te ontdekken. Ik maak een cruise door het beroemde Trollfjord en voel me al snel gekleineerd. Meer en meer steile rotsen doemen op en de boot wordt kleiner en kleiner.

Mijn kennis schiet tekort. Ik zie iets zwemmen in het water, maar kom er niet uit. Het is geen bever, want er zijn hier geen bomen. Dan denk ik aan een otter, met name ook door de manier waardoor hij onderwater duikt. Maar dit is zoutwater, en otters zijn zoetwaterdieren toch?

Het blijft verrassend. In het aquarium van Kabelvåg, met de moeilijke naam Lofotvaktariet, ontmoet ik de vele vissen en weekdieren die hier leven. Wat een rijkdom en veel bijzondere soorten. En zoveel kleuren…. De dieren hebben zich aangepast aan het koude water en sommige soorten, zoals de bij duikers populaire zeewolf, aan de diepte.

Het weer op de Lofoten is inderdaad erg wisselend. Sneeuw wisselt hagel en regen af. Maar ook de zon laat zich zien. Het geeft de mooie momenten iets extra's, je beseft hoe bijzonder het is.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Lofoten: een Droomplek.

De Lofoten hebben een uniek landschap en klimaat. De eilanden zijn ideaal om te combineren in een rondreis langs de Noordkaap en de Noorse fjorden.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Steile bergen die tot aan zee doorlopen, met stranden en ongekend helder water.
  2. Rond de Lofoten leven dieren als orka, potvis, zeearend en papegaaiduiker.
  3. Bijna altijd zijn er bijzondere wolken en zie je luchten zoals nergens ter wereld.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Lofoten - De mooiste eilanden ter wereld?

Lofoten - De mooiste eilanden ter wereld?

Ontdek de 23 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontdek de mooiste kust ter wereld. Vind dieren als orka, zeearend en diverse walvissen. Proef de lekkerste verse vis.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.