Noordkaap - Einde van het Europese continent

Achtergronden

De Noordkaap heeft een bijzonder verhaal. Het is niet het meest noordelijke puntje van Europa zoals vaak wordt gezegd.

De Noordkaap is het meest noordelijke deel van het Europese continent. Een ruig landschap met vlaktes, bossen, de Sami, rendieren en natuurlijk de fjorden. Met feitelijk twee seizoenen. In de winter heersen kou, sneeuw en het poollicht. In de zomer gaat de zon niet onder en toont Moeder Natuur haar veerkracht.

De Noordkaap is eigenlijk niet meer dan een steile rots. Maar wel eentje van 307 meter met uitzicht op de Barentszzee. En eentje die al eeuwen op toeristen een sterke aantrekkingskracht heeft. De Italiaan Francesco Negri was de eerste toerist die bij de rots arriveerde. Dit was in de winter van 1664, na een trektocht van twee jaar. In diverse brieven schreef hij over zijn lange reis: 'Hier eindigt de wereld, en hier eindigt ook mijn nieuwsgierigheid. Ik kan tevreden terug naar huis.'

Voor toeristen is de belangrijkste vraag: ga ik in de winter of in de zomer?

Overigens is het een misvatting dat de Noordkaap het uiterste einde van Europa is. De naastgelegen landtong Knivskjelodden ligt 1,5 kilometer noordelijker. Maar dat konden de eerste ontdekkingsreizigers moeilijk meten. Daarnaast is een steile rots met afgrond nou eenmaal aantrekkelijker dan een saaie landtong. Overigens wordt voor het gemak de eilandengroepen Frans Jozefland vergeten. Opvallend, omdat ook de Noordkaap op een eiland ligt. Frans Jozefland ligt op circa 600 kilometer ten noorden van de Noordkaap en hoort officieel bij Europa.

Desondanks is deze rots een bijzondere plek. Ook omdat Knivskjelodden vanaf de Noordkaap goed te zien is. Behalve bij mist, een probleem dat hier geregeld opduikt. Zeker in de winter met een achtergrond van sneeuw, wind en wolken in allerlei tinten. Mede hierdoor is de grote globe bovenop de kaap het veel gefotografeerde herkenningspunt geworden.

De middernachtzon bij de Noordkaap.
Charles Pieters

Voor toeristen is de belangrijkste vraag: ga ik in de winter of in de zomer? Die keuze is lastig, omdat de beleving behoorlijk verschillend is. Daarbij wisselt ook het decor stevig, waardoor het eigenlijk twee soorten vakanties zijn.

De winter is vooral uitdagend, met relatief korte dagen en een temperatuur die standaard onder nul duikt. De tocht naar de Noordkaap kan dan alleen met de bus, met daarvoor een sneeuwschuiver. Maar het levert wel een avontuurlijke ervaring op die hoort bij deze onhergbergzame plek in het noorden van Europa. Het landschap is wit, terwijl de zon zich lang niet altijd laat zien. Waardoor de vraag rijst of het ooit nog zomer wordt.

In de winter is de kou goed aanwezig. Klimaattabellen tonen aan dat het hier gemiddeld zo'n -10 tot -15 graden overdag is. Maar in Karasjok geeft de thermometer om negen uur in de ochtend toch echt -34 aan. Wat overigens nog lang geen record is. Het laagste ooit was -51,4 in 1886. Opmerkelijk genoeg was de hoogste temperatuur in hetzelfde dorp ooit 32,4. Een verschil van meer dan 80 graden komt op heel weinig plekken ter wereld voor. De extremen geven goed het verschil tussen de seizoenen weer.

De zomer heeft logischerwijs de zachtste maanden van het jaar. In juni en juli gaat de zon niet onder, wat een bijzonder fenomeen is. De temperaturen variëren van 0 tot 15 graden. Alles ziet er opvallend groen uit. Het is ook ideaal voor wandelingen tussen de arctische vegetatie, met onder andere orchideeën. Er is dan weinig meer te merken van die koude winter…

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Noordkaap: een Droomplek.

Veel reizigers hebben de beroemde Noordkaap als einddoel.  Een bezoek aan de Noordkaap is goed te combineren met een rondreis langs de wereldberoemde Noorse fjorden en de Lofoten. Waarbij wandelen en de indrukwekkende natuur centraal staan.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De Noordkaap, daar moet je ooit in je leven hebben gestaan.
  2. Wandel naar Knivskjelodden, officieel het uiterste puntje van het Europese vasteland.
  3. Maak kennis met de Sami, de oorspronkelijke bewoners.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Noordkaap - Einde van het Europese continent

Noordkaap - Einde van het Europese continent

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta op de beroemde rots. Zie de middernachtzon. Ontmoet de Sami met hun rendieren en wandel naar het échte uiterste puntje van Europa.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.