Noordkaap - Einde van het Europese continent

Doen!

Natuurlijk moet je de Noordkaap zelf zien. Maar je kunt dat op verschillende manieren doen. Alsook enkele andere excursies die zee de moeite waard zijn. Kijk maar:

1. Zoek het noorderlicht (of poollicht)

Het noorderlicht bij de Noordkaap.
Tor Even Mathisen
Het is de grootste lichtshow ter wereld. die je eens in je leven moet zien. Het verhaal achter het poollicht is ingewikkeld. Het is feitelijk een immense massa geladen deeltjes. Deze komen voort uit explosies van de zon, maar omdat om de aarde een groot magnetisch veld zit worden de geladen deeltjes afgebogen. Deze komen in de buurt van de noord- en zuidpool met een grote snelheid de atmosfeer binnen. De van de zon afkomstige deeltjes zitten nog vol energie, die bij aanraking met zuurstof- en stikstofatomen voor botsingen zorgen in onze atmosfeer.

De kleur van het licht is afhankelijk van de botsing. Als de deeltjes botsen op zuurstof bij lage atmosferische druk is de kleur geelgroen, bij zuurstof en zeer lage druk is de kleur rood, terwijl bij een botsing op stikstof de blauwe kleur aan de hemel verschijnt.

Deel

Meer over deze droomplek

Noordkaap - Einde van het Europese continent

Noordkaap - Einde van het Europese continent

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta op de beroemde rots. Zie de middernachtzon. Ontmoet de Sami met hun rendieren en wandel naar het échte uiterste puntje van Europa.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.