Noorse Fjorden - Wildernis waar de mens te gast is

Achtergronden

De geschiedenis van de Noorse fjorden is ruw. IJstijden en rivieren creëren het huidige landschap. Dat jaar na jaar als mooiste landschap ter wereld wordt beoordeeld.

De fjorden van Noorwegen hebben opvallend weinig invloed van de mens ondergaan. Simpelweg omdat dit te nat, steil of te ruig is voor de mens. Al is daar de laatste decennia wel een bewustzijn van bescherming bij gekomen. Zodat de meest beroemde fjorden ter wereld, maar ook de Prekestolen, bewaard kunnen blijven. Terwijl de pas ontdekte koudwaterkoraalriffen wetenschappers verbazen.

De beroemde Noorse fjorden zijn het resultaat van geweldige oerkrachten tijdens de laatste ijstijden. Het bergland ging gebukt onder grote massa's ijs. Op sommige gebieden zakt de bodem ineen onder het gewicht. Gletsjerarmen hollen het landschap langzaam verder uit. Langzaam ontstaan lange en diepe inhammen in het kustlandschap.

Een diepzeeduiker stuit in 2000 op een groot koudwaterkoraalrif in het Trondheimsfjord.

Erosie heeft de afgelopen eeuwen de rest gedaan. Steile bergwanden van wel 1.000 meter hoog die 200 kilometer het landschap insnijden. Daarmee is het een van de meest dramatische landschappen op de wereld. Mens en dier hebben geen andere keus dan zich aan te passen. Dit is het opmerkelijke West-Noorwegen. Al hoort eigenlijk ook de omgeving rond Oslo (met het Oslofjord) en de Noordkaap (in het noorden) er bij.

De fjorden verrassen overigens niet alleen boven water. Een diepzeeduiker stuit in 2000 op een opmerkelijk groot koudwaterkoraalrif in het Trondheimsfjord. Dit soort riffen zijn al lang bekend bij wetenschappers, maar er is verder weinig over bekend. Ze bevinden zich op een diepte van 40 tot 1.000 meter en onderzoek wijst uit dat ze zich langs de gehele Noorse kust bevinden. Daar waar het 'gewone' koraalrif bestaat uit 8.000 soorten, wordt het koudwaterrif door nog geen tien soorten gebouwd. Maar het herbergt wel een ongekende rijkdom. In een bijna buitenaardse wereld.

Een close-up van de Briksdal-gletsjer.
Unfrequented
Dankzij nieuwe wetenschappelijke technologieën kunnen ze in detail worden bestudeerd. Vanaf schepen wordt de bodem gedetailleerd in kaart gebracht. Ook brengen onbemande duikboten deze onbekende (en ijskoude) wereld in kaart. Grijparmen nemen monsters mee en camera’s maken foto's met hoge resoluties. Desondanks is tot nu toe nog maar 10 procent van de zeebodem hier gedetailleerd in kaart gebracht.

De bergen rond de fjorden zijn populaire plekken voor actieve sporten. Maar ook extreme sporten, zoals BASEjumpen. Bij deze gevaarlijke sport springen mensen van een klif en komen ze met een parachute naar beneden. Met name Kjerag in het Lysefjord is beroemd vanwege de vele gelukte pogingen. Maar ook berucht, want er zijn diverse doden te betreuren. Op 10 juni 2000 overlijdt de Britse bekende stuntman Terry Forrestal als hij van de berg springt en hard tegen de berg klapt. Forrestal speelde in diverse James Bondfilms. En hij is niet de enige die het niet na kan vertellen bij Kjerag.

De fjorden, de omliggende bergen en gletsjers trekken jaarlijks miljoenen mensen. Omdat de afstanden groot zijn is het lang niet altijd makkelijk om een goede route te kiezen. Zeker niet als je weet dat Noorwegen meer dan 100 fjorden telt. Sommige lopen uit in zee, maar hebben zelf ook weer zijtakken, die ook fjord worden genoemd. Maar wie dit gebied verkent, begrijpt waarom het bijna jaarlijks tot het meest ongerepte stuk natuur ter wereld wordt verkozen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Noorse Fjorden: een Droomplek.

De Noorse fjorden worden vaak tot het mooiste landscap ter wereld uitgeroepen. Dit deel van Noorwegen is ideaal te combineren in een rondreis met de Lofoten en de Noordkaap.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Twee fjorden zijn tot Werelderfgoed uitgeroepen: Nærøyfjord en Geirangerfjord.
  2. Beklim de Prekestolen, Kjerag of talloze andere bijzondere rotsen voor een uniek utizicht
  3. De zomer is compleet anders dan de winter. Je moet ze eigenlijk beiden beleven.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Noorse Fjorden - Wildernis waar de mens te gast is

Noorse Fjorden - Wildernis waar de mens te gast is

Ontdek de 19 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Cruise door de vele fjorden op een oude veerboot. Beklim de Prekestolen. Zie de capriolen van BASEjumpers.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.